fotoreportage

Binnenkijken bij ZA: ‘Een diamant in de ruwe Houthavens’

Restaurant 1059

Binnenkijken bij ZA: ‘Een diamant in de ruwe Houthavens’

Een oud en groot kantoorpand op de Houthavens transformeerde tot een warm internationaal mediterraans restaurant. Operationeel general manager Sakar Rashid noemt de nieuwe hotspot ZA ‘een diamant in de ruwe Houthavens’. ‘Een pionier in dit gebied, met turquoise kleurige stoffen, warme houten panelen, chocolade-marmeren tafels en veel goud- en messingdetails.’

ZA is in het jonge bestaan van ruim drie maanden volgens Sakar Rashid al een echte hotspot aan het worden. ‘We merken het aan de drukte én aan het publiek, dat varieert van mensen uit de stad en BN’ers tot gasten uit de mode- en kunstwereld. ZA is eigentijds, modern, internationaal en heel toegankelijk. Tussen al het rauwe en ruwe van de Houthavens stap je bij ZA in een warm bad’, vertelt Rashid. De uitnodigende energie komt volgens haar door het overmatige houtgebruik, de verlichting en de scheidingswand. Deze golvende eikenhouten panelen delen de zaak op in intieme en elegante ruimtes.

Plafond in ZA lijkt door houten panelen optisch lager

Het hoekgebouw met uitzicht op het water is een grote ruimte met hoge plafonds. Houten panelen en verlichting maken het plafond optisch lager en daardoor wordt de ruimte intiemer. Rashid: ‘Alles is in balans. We noemen het een concert: alles moet met elkaar in harmonie zijn. Van verlichting, meubilair tot vloeren en kleuren.’

Kunstzinnige wave-wand

Naast het houtwerk dat de zaak siert, zijn de pizzaoven en de wand erachter ook opvallende objecten. De pizzaoven uit Italië zit in een zuil betegeld met goud en zwart. De kunstzinnige ‘wave-wand’ van artiest Livingstone Rijff geeft het mediterrane thema extra kracht.
De dinerstoelen met houten poten en fluwelen bekleding zijn op maat gemaakt bij een fabrikant in Turkije. ‘De zitplekken aan het keukenblad geven letterlijk een kijkje in de keuken. We kozen hier en bij de bargedeelte bewust voor hoge zits, zodat de gasten op gelijke hoogte zitten met de koks en het barpersoneel’, aldus Rashid.

ZA staat voor: Alles doen in voordeel van de gast

Architect Jacco van Wengerden van Atelier & design studio Van Wengerden is verantwoordelijk voor het ontwerp. Rashid: ‘ZA staat voor eerlijke producten, simpel en vanuit het hart: alles doen in het voordeel van de gast. Van Wengerden nam deze gedachte mee bij het inrichten van ZA.’

De inrichting is als een concert: alles moet in harmonie zijn

Italiaanse gastvrijheid in ZA

ZA Amsterdam is ontstaan uit de Italiaanse gastvrijheid en passie voor goed eten en drinken. Rashid: ‘Stefano Francolini, medeoprichter van ZA, kreeg zijn grote liefde voor eten van jongs af aan mee door zijn Zuid-Italiaanse familie. Zijn speciale deeg vormt de basis van de mediterrane cuisine van ZA: een deeg dat zowel de tradionele smaak als een uitzonderlijk lichte structuur heeft.’ Francolini brengt zijn recept nu voor het eerst buiten de landsgrenzen van Italië en geeft het een internationale twist.

Moderne mediterrane reis

ZA’s chef Vincent Foppen neemt met zijn gerechten de gasten mee op een moderne mediterrane reis. ‘Zowel gerechten als wijnen en cocktails hebben mediterraanse invloeden, onder andere uit Kroatië, Griekenland, Italië en Portugal.’ Om de drie weken verandert de menukaart die gericht is op verse producten. Foppen is een ambitieuze jonge kok (29) die zijn sporen heeft verdiend bij Eleven Madison Park in New York, Lysverket in Noorwegen en De Echoput in Apeldoorn.

Cijfers ZA Amsterdam

420 vierkante meter
De totale oppervlakte van het hoekgebouw is 420 vierkante meter.

131 zitplaatsen
ZA heeft diverse zitruimtes: restaurantgedeelte 75 couverts, bar/lounge 34 zitplaatsen, private table 6 zitplekken en private dining room ‘The Art Room’ 16 stoelen.

16,5 meter
Een 16,5 meter lange, golvende scheidingswand van eikenhouten panelen verdeelt de zaak in een knus restaurantgedeelte met lage tafels en een bar/loungeruimte met hoge zits. De wand is 3 meter hoog.

550 meter aan houten planken bevat de wand

12 signature cocktails nemen gasten mee op een mediterrane reis

Beeld en ontwerp: Architect Jacco van Wengerden van Atelier & design studio Van Wengerden

Foto's

Reageer op dit artikel