fotoreportage

Horecainterieur The Lemon Tree: ‘Concept dat nog niet bestaat’

Restaurant 1299

Horecainterieur The Lemon Tree: ‘Concept dat nog niet bestaat’

De 26-jarige Valentijn Bergers opende op Valentijnsdag fine dining en chef’s table restaurant The Lemon Tree in Deventer. Met een beetje geluk, veel passie en oog voor detail, kwaliteit en marketing maakt de kok de overstap naar het onder-nemerschap. Geldschieters, talentvolle chefs uit Amsterdam, sponsors als Nike en Le Nouveau Chef helpen hem zijn droom waar te maken. ‘Een concept dat tot in detail klopt en nog niet bestaat.’

Het hoekpand aan het plein in Deventer, waar voorheen restaurant Cucina Italiana zat, is totaal gestript en omgetoverd tot The Lemon Tree. Eigenaar Bergers deed inspiratie op in Kopenhagen, Hamburg en Amsterdam. ‘Ik hield culinaire weekenden en keek wat bij mij past en wat ik mooi vind. Maar vooral naar wat er nog niet is.’

Kopenhagen raakte Bergers: de kwaliteit en puurheid in eten, interieur en materialen én de gezonde en slanke mensen. ‘Ik houd onwijs veel van luxe. Geen ‘ordinaire luxe’ zoals een overvloed aan goud en marmer, maar in de zin van kwaliteit, puurheid en comfortabel.’ Als voorbeeld noemt hij de tafels in zijn restaurant die uit één stuk walnotenhout gemaakt zijn. ‘Jaren lag het hout in water. Ze voelen zacht en bijzonder glad aan.’

Puur eten in aardse sfeer in The Lemon Tree

‘Het restaurant serveert puur eten in een aardse en rustige sfeer. Gasten krijgen veel gangen van relatief kleine gerechten: fine
dining. Het draait dus echt om de smaak en om proeven’, aldus Bergers. Het logo is een tekening van een citroenboom, geïnspireerd op een levensboom. Het staat symbool voor frisheid, aardsheid en eenvoud.

Man van details

Bergers is een man van details: alles klopt. Van de linnen servetten waarin het logo geperst is, de menukaart die aanvoelt als een citroenschil tot aan het gepersonaliseerde servies, de zelf ontworpen bestekhouder op de gedekte tafels en de citroenboom in de zaak. ‘Het gestuntel met nieuw bestek bij elk gerecht wilde ik niet en ontwierp daarom een bestekhouder waar al het servies voor de avond in ligt. Álles in de zaak is exclusief. ‘Ik wilde iets wat niemand anders heeft. Het moest uniek zijn.’

Jonge, innovatieve kok

Aanvankelijk zocht Bergers een chef-kok uit Amsterdam. ‘De salarissen waren echter niet haalbaar.’ Via een chocoladeleverancier kwam Bergers bij Kevin Schlaman (27) van De Bovenmeester in Steenwijk. ‘Een schot in de roos: Kevin is jong, sociaal, innovatief, creatief en een geweldige chef-kok. Hij kan de mensen een topavond bezorgen.’

Geldschieters van The Lemon Tree

Valentijn Bergers werkte 10 jaar bij Jackies in Deventer. Tussendoor ging hij voor 3 jaar naar het buitenland om ervaring op te doen als kok en gastheer, onder andere in Barcelona en Curaçao. Hij deelde zijn droom om een eigen zaak te beginnen met zijn werkgevers Michaël Hoeksema en Max Hertzdahl. Deze ondernemers geven Bergers een kans zoals zij die ook kregen van hun toenmalige werkgevers: ze helpen Bergers met het concept en zijn de geldschieters van The Lemon Tree. Bergers: ‘Geweldig dat ze dit doen. Ik ben tenslotte kok en pas 26 jaar. Het geld heb ik gewoonweg niet. Wél ambitie en passie.’ De 50 procent aandelen van zijn geldschieters hoopt Bergers in de loop der jaren over te kunnen kopen.

Speciale nieuwsbrief over interieur

Speciale nieuwsbrief over interieur

Cijfers The Lemon Tree

55 couverts
Het restaurant heeft twee verdiepingen. In het restaurant op de begane grond kun je met een wenteltrap naar beneden waar zich de chef’s table bevindt, pal aan de open keuken. In totaal zijn er 55 zitplaatsen,
waarvan 15 couverts aan de chef’s table.

3 chefs
Bergers heeft goede contacten met de Amsterdamse chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot van restaurant 212 en Dennis Huwaë van restaurant Daalder. ‘Ze willen alles met mij delen. Ze zien me niet als concurrent en willen een stukje Amsterdam naar
Deventer brengen. Als ik ergens tegenaan loop of iets niet weet, helpen ze me met raad en daad.’

3 maten parels
Het servies is speciaal gemaakt in Kopenhagen door Uh La La. ‘Het porselein leeft. Niet één bord is hetzelfde: kleurverschil, gewichtsverschil, anders van vorm’, zegt Bergers. Onze ‘parels’ zijn ronde bollen. ‘Gasten moeten de ‘deksel’ eraf halen en worden verrast met een schitterend gerecht in de bodem van de bol. Aan tafel maakt de chef in de deksel het tweede gerechtje.’

125 vierkante meter totale oppervlakte restaurant

Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met Kaja Interieurs.

Beeld: Remco Lefers

Foto's

Reageer op dit artikel