fotoreportage

Binnenkijken bij Huize Haanwijk in Sint-Michielsgestel

Restaurant 1141

Binnenkijken bij Huize Haanwijk in Sint-Michielsgestel

Mieke Lens ontving haar gasten altijd in de huiskamer van haar historisch woonhuis aan de Dommel. Toen dat wat teveel werd, nam ze contact op met de stichting Brabants Landschap. Die was net op zoek naar een exploitant voor het nog te renoveren Huize Haanwijk, een onderdeel van het grote plan voor het Museale Landschapspark Out Herlaer.

Mieke Lens heeft na haar culinaire opleiding werkervaring opgedaan in bij het hotel Landgoed het Roode Koper* in Ermelo, ’t Zilte** in Antwerpen en bij Le Pré Catelan*** in Parijs. ‘Ik ben een laatbloeier; na een carrière in de fotografie, waaronder foodfotografie, werd ik na een stage bij een restaurant gegrepen door het vak. Ze miste wel basiskennis. Die deed ze op bij hotelschool Ter Duinen in Kokszijde. Nu is ze klaar voor de volgende stap: Huize Haanwijk.

In een dinerkamer ‘eten onder elkaar’ met een klein gezelschap

Iets unieks en anders neerzetten

Lens wilde niet het zoveelste restaurant openen, maar iets unieks en anders doen. ‘Zo ben ik gestart met koken thuis voor groepen, die na een boottocht op de Dommel bij mij thuis kwamen eten.’ Dat liep eigenlijk te goed, waardoor er behoefte kwam aan een professionele locatie. ‘Huize Haanwijk is zes dagen per week open voor diner, zowel groepen als losse reserveringen. Als we niet helemaal vol gereserveerd zijn, kan ik het prima alleen af met een afwasser.’

Duurzaam porselein laten maken voor Huize Haanwijk

De kamers van Huize Haanwijk zijn, na onderzoek door historisch architect Ben Massop, in de originele verfkleuren hersteld. ‘Verder heb ik een uniek servies van duurzaam porselein laten ontwikkelen door Jas/MV van Joost Jo Schoenmakers.’ Op termijn wordt de historische moes- en stijltuin nog in ere hersteld.

Wil je de speciale interieurnieuwsbrief ontvangen?

Wil je de speciale interieurnieuwsbrief ontvangen?

Cijfers Huize Haanwijk

Haanwijk 1, St.-Michielsgestel

3
fte’s: mieke, een hulp in keuken die ook kan bedienen en een afwasser

120.000
euro voor inrichting, keuken en de inboedel

30
gasten voor de ontvangstkamer plus twee dinerkamers. later komen er boven mogelijk nog drie

80
euro voor driegangendiner met wijn water, aperitief, amuses en koffie

Beeld: Studio Lens

 

Foto's

Reageer op dit artikel