fotoreportage

Tien populaire streetfoodgerechten uit Japan

Restaurant 1034

Tien populaire streetfoodgerechten uit Japan
Takoyaki

Japan is natuurlijk bekend van de sushi en de sake, maar kent ook een rijke streetfoodcultuur. Een groep Nederlandse horecaondernemers ging met KHN op trendtour in Tokio en Osaka en kreeg diverse streetfoodgerechten te proeven. Japans streetfood: tien populaire gerechten.

Onder leiding van Jesse Geboers van Travel & Hospitality Business Tours en lokale gidsen werden de ondernemers in de wijk Shinjuku in Tokio en in Osaka getrakteerd op typisch Japanse lekkernijen. Hieronder tien populaire streetfoodgerechten uit Japan.

1. Takoyaki

Japans streetfoodTakoyaki is een populaire snack in Japan. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Osaka. Deze balvormige poffertjes zijn gevuld met octopus, gedroogde garnalen, ingelegde gember en lente-ui. De balletjes worden geserveerd met takoyaki saus of Japanse mayonaise. Het beslag wordt gemaakt van ei, ijswater, dashipoeder, sojasaus en bloem.

2. Yakiimo

Japans streetfood

Yakiiimo

Yaki-Imo zijn geroosterde zoete aardappelen. De Japanse zoete aardappelen, Satsuma Imo, hebben meestal een paarse schil met wit vlees, maar de binnenkant wordt heldergeel als het gebakken is. Japanse zoete aardappelen zijn in de winter zo zoet dat het niet nodig is om zoetstoffen of iets anders toe te voegen. Op lokale markten worden de yaki imo verkocht in stalletjes.

3. Okonomiyaki

Japans streetfood

Okonomiyaki

Okonomiyaki is een hartige pannenkoek en in heel Japan populair, maar komt oorspronkelijk uit Osaka. De naam is een samenstelling van ‘ okonomi ’ en ‘ yaki ’, wat vrij vertaald ‘gebakken/gegrild zoals je wilt’ betekent . De ruim belegde pannenkoek wordt gemaakt door dik deeg met allerlei ingrediënten te bakken op een teppan (ijzeren plaat). Een standaard Osaka okonomiyaki wordt gemaakt van een beslag van bloem, geraspte nagaimo (een soort groente), water of dashi (bouillon), eieren en geraspte kool. Hierop wordt groene ui, vlees (varkensvlees of rundvlees), octopus, inktvis, garnalen en groenten meegebakken.

Japans streetfoodOver de okonomiyaki wordt oestersaus en kewpie mayonaise (Japanse mayonaise met ve-tsin) gegoten en bonito-vlokken (tonijn) gestrooid. Er zijn naar schatting meer dan 30,000 verschillende okonomiyaki restaurants in Japan. De tafels in het restaurant hebben allemaal een bakplaat in het midden waarop de okonomiyaki wordt geserveerd. In Nederland serveert Restaurant ROKA in Helmond (op verzoek) okonomiyaki.

4. Yakitori

Japans streetfoodYakitori zijn gegrilde kipspiesjes van alle verschillende delen van de kip (borst, dij, huid, lever en andere ingewanden) gegrild op houtskool.

5. Matcha

Japans streetfood

Koekjes van matcha thee.

Matcha is poedervormige groene thee poedervormige thee gemaakt van gestoomde en gedroogde theebladeren. De theepoeder en heet water worden bij elkaar geklopt. In Japan, maar ook in Nederland, wordt matcha onder andere verwerkt in drankjes, koekjes, cake, gerechten, desserts en ijs.

6. Taiyaki

Japans streetfoodTaiyaki is een visvormige cake. Het wordt gemaakt in de vorm van de Tai (Japanse rode zeebrasem), waarnaar het is vernoemd. De meest voorkomende vulling is rode bonenpasta die is gemaakt van gezoete azukibonen. Andere gebruikelijke vullingen kunnen vla, chocolade, kaas of zoete aardappel zijn. Taiyaki wordt gemaakt van wafelbeslag. Het beslag wordt voor elke zijde in een visvormige vorm gegoten. De vulling wordt dan op één kant gelegd en de mal wordt gesloten.

7. Mochi

Japans streetfood

Wasabi mochi

Mochi is een rijstgerecht en wordt gemaakt kleefrijst die eerst tot poeder vermalen wordt, een soort meel. Daarna wordt het meel geweekt, gestoomd of gekookt en worden er deegbolletjes van gemaakt. Er zijn veel verschillende soorten vulling: matcha, cacao, aardbeienpuree, zoete bonen, edame bonen. Mochi is in diverse kleuren verkrijgbaar.

8. Tempura

Japans streetfood

Ebi tempura: een kom rijst bedekt met gefrituurde garnalen.

Tempura, gefrituurde zeevruchten en groentegerechten, zie je veel in Tokio. Diverse ingrediënten worden in beslag gedoopt en kort gefrituurd. Oorspronkelijk was deze methode niet Japans, maar Portugees; het werd in Japan geïntroduceerd in de 16de eeuw. Tempurabeslag bestaat uit een deel bloem, ijskoud water en (vaak) een ei. Het ijskoude water zorgt ervoor dat het krokant en luchtig wordt en minder vet opneemt. In het beslag kan van alles worden gefrituurd: vlees, vis, garnalen (ebi), groene asperge, wortel, broccoli of zoete aardappel. Tempura is vaak onderdeel van een rijstgerecht en heet dan tendon.

9. Tonkatsu

Japans streetfoodTonkatsu is gepaneerde, gefrituurde schnitzel. Het wordt gemaakt van een het achterste gedeelte van het varken. Het in plakjes gesneden vlees wordt ingesmeerd met broodkruimels, gefrituurd in olie en wordt geserveerd een saus van onder andere ketchup, Worcestershire- en sojasaus, dun gesneden witte kool en een beetje rijst.

10. Noedels

Japans streetfood

Ramen met kip, tofu, groente en ei.

Noedels zijn er in Japan in alle soorten en maten en op iedere straathoek kun je noedels eten. In het westen van Japan eten ze vooral udon noedels (dikke, zachte, noodles gemaakt van tarwebloem, water en zout). In het oosten van Japan, waar Tokio toe behoort, eten ze veel soba noedels, gemaakt van boekweit. Boekweitmeel bevat veel magnesium, kalium en fosfor. Het is voedzaam en licht verteerbaar. Japanners eten het vaak in een bouillon (ramen) of misosoep of combineren het met vis-, vlees- of groentegerechten.