video

Rik Jansma draagt voorzittershamer JRE over

Restaurant 1729

Rik Jansma draagt voorzittershamer JRE over

Rik Jansma, chef en eigenaar van sterrestaurant Basiliek in Harderwijk, draagt eind van dit jaar de voorzittershamer van restaurantvereniging JRE Nederland over. Hij stond zes jaar aan het hoofd van de club van jonge restaurateurs. Misset Horeca vraagt hem naar de belangrijkste veranderingen in die zes jaar. De arbeidsmarkt springt er uit. 

De nieuwe voorzitter van de JRE wordt Marko Karelse van Villa La Ruche in Voorburg. Karelse neemt eind van dit jaar het stokje over van Jansma. Jansma zelf neemt zitting in het Europese bestuur van JRE. Misset Horeca vroeg Jansma voor de videocamera naar de belangrijkste veranderingen in zijn vak van de afgelopen zes jaar. Bijna te veel om op te noemen, maar de veranderingen op de arbeidsmarkt springen er voor Jansma uit.

‘Andere inzet arbeid’

‘Toen ik begon werkte je nog 10 of meer uren per dag. Wij hebben onze keuken nu zo ingericht dat de chefs 7,6 uur per dag werken. Dat vergt een andere organisatie.’ Jansma is om mede om de inzet van arbeid gestopt met de lunch. Ook zijn de openingstijden van Basiliek gewijzigd.

Ook inzet en bereik met social media is hard gegaan de afgelopen jaren. Zo heeft Jansma op Insta 289.000 volgers en met restaurant Basiliek op datzelfde kanaal: 423.000 volgers. ‘Zo bereiken we een grote groep jonge mensen.’ Op Facebook heeft Jansma 2108 vrienden. Zijn restaurant heeft 6618 volgers.

Rik Jansma maakte zijn aftreden als voorzitter bekend op 28 mei tijdens een pers- en relatiediner van JRE bij Restaurant Marrees in Weert. Hier werden de vier nieuwe leden van de club voorgesteld.

Rik Jansma en Marko Karelse

Rik Jansma en Marko Karelse

Nieuwe leden JRE

  • Carelshaven, Delden
  • Orangerie de Pol, Doetinchem
  • Hanninkshof, Enschede
  • Fizzy, Epe

>>> Fotoreportage JRE Lunch

Jansma is tevreden over de staat waarin hij JRE overdraagt: ‘Alle neuzen staan dezelfde kant op. We hebben fijne partners waarmee we mooie projecten doen. Ook zetten we in op het aantrekken van de jeugd met onze Jongerenweek. Maar door het jaar heen zien de JRE-leden toch wel gasten van 30-35 jaar en daarboven.’

JRE Nederland telt 41 leden.

Bekijk de video met Rik Jansma


>> Lees hier wat de ambities zijn van Marko Karelse