Omzet horeca in eerste kwartaal met 2,9 procent omhoog

Omzet horeca in eerste kwartaal met 2,9 procent omhoog

De horeca heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 2,9 procent meer omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar geleden. De omzetverhoging is voor de helft te danken aan hogere prijzen en voor de helft aan een hoger volume.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Binnen de horeca boekten cafetaria’s, net als voorgaande kwartalen, de hoogste omzetgroei. De omzet nam met 5,3 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. De prijzen stegen met 2,7 procent, het volume was 2,5 procent hoger.

Ook hotels en restaurants realiseerden meer omzet in het eerste kwartaal. Bij restaurants was de toename van de omzet 3,7 procent. De prijzen in restaurants waren 2,3 procent hoger dan een jaar eerder. Het volume was 1,4 procent hoger.

Cafés deden het in het eerste kwartaal van 2012 slechter dan de overige horecabranches. Het volume daalde met 2 procent in vergelijking met een jaar eerder. De prijzen stegen in de genoemde periode met 2,2 procent. Hierdoor behaalden cafés een bescheiden omzetgroei van 0,2 procent.