Betaal rekening Videma niet!

Betaal rekening Videma niet!

Hoteliers doen er verstandig aan niet te betalen als ze een rekening van auteursrechtenorganisatie Videma in de bus krijgen. Dat zegt voorzitter Frans Hazen van de sector Hotels van Koninklijk Horeca Nederland.

Videma is op dit moment bezig het aantal televisietoestellen in hotels in Nederland te inventariseren en wil op basis daarvan vergoedingen gaan incasseren waarop televisiemakers recht zouden hebben. De organisatie ziet zich daarin gesteund door een uitspraak van het Europese hof van Justitie. Dat bepaalde in december vorig jaar dat doorgifte van televisiebeelden in hotelkamers ‘ópenbaarmaking’ is in de zin van de Auteurswet.

De Sector Hotels van KHN erkent die uitspraak maar is het niet eens met de tarieven die Videma wil gaan berekenen. Het komt neer op zo’n 26 euro kamer mét televisietoestel. Hazen vindt dat de organisatie inzicht moet geven in de tariefstructuur en duidelijk moet maken hoeveel geld er daadwerkelijk naar de rechthebbenden gaat én ‘hoeveel er aan de strijkstok blijft hangen.’

De sectorvoorzitter vindt verder dat de bezettingsgraad moet worden meegenomen in de tariefstelling. Volgens Videma is dat echter niet ter zake. Het zou volgens het Hof namelijk puur gaan om het beschikbaar stellen van de televisiebeelden, en niet om de daadwerkelijke consumptie.

Zie ook:

» Meer berichten over Videma