'Aankoop cruiseschip onacceptabel

'Aankoop cruiseschip onacceptabel

Minister Eberhard van der Laan voor Wonen en Wijken vindt het 'onacceptabel' dat woningcorporatie Woonbron zichzelf in gevaar heeft gebracht door de koop en renovatie van het cruiseschip SS Rotterdam.

Dat staat in een brief aan het bestuur van Woonbron waarover NRC Handelsblad woensdag bericht. De corporatie is in de financiële problemen gekomen doordat de kosten van de oceaanstomer zijn opgelopen tot bijna 200 miljoen euro.

‘Ik acht het onacceptabel dat een corporatie nevenactiviteiten zoals het project SS Rotterdam onderneemt, waardoor het functioneren van de corporatie in gevaar wordt gebracht’, aldus Van der Laan in de brief.

Ella Vogelaar, de vorige minister, dacht dat de ombouw in een congres- en hotelschip geen miljoenenverlies voor Woonbron hoefde te betekenen. Een taxateur zou namelijk hebben ingeschat dat het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn 200 miljoen euro waard zou zijn.

Zij stelde wel dat Woonbron zeer ernstig steken heeft laten vallen. Door de tegenvallers moest Woonbron dit voorjaar een lening afsluiten. Als deze eind dit jaar afloopt, moet er duidelijkheid zijn over de gedwongen verkoop van 80 procent van het schip.

Eerder verbood Vogelaar Woonbron zesduizend sociale woningen te verkopen om in de geldbehoefte te voorzien.