Amsterdams tophotel The Grand verkocht

Amsterdams tophotel The Grand verkocht

Het Amsterdamse vijfsterrenhotel The Grand is door eigenaar Accor verkocht. De verkoopprijs van het hotel bedraagt 92 miljoen euro. Door een sale & managementback-constructie blijft Accor het hotel de komende 25 jaar beheren.

Dat meldt eigenaar Accor, zonder te melden wie de koper is. Wel is duidelijk dat The Grand voor 92 miljoen euro van de hand wordt gedaan. De nieuwe koper legt 60 miljoen euro neer voor het hotel en financiert nog eens 32 miljoen euro voor renovatiewerkzaamheden.

Peter Verhoeven, directeur van Accor Hotels Nederland, meldt dat de verkoop geen gevolgen heeft voor het personeel. 'Het is puur een financiële operatie. De gevolgen zijn nihil. De nieuwe koper wens anoniem te blijven.'

Netto schuld

Accor blijft het hotel beheren via een managementcontract voor 25 jaar en behoudt een belang van 40 procent in de beheermaatschappij. Het effect van de transactie op de aangepaste netto schuld bedraagt 68 miljoen euro, zo laat Accor in een persverklaring weten.

De transactie past in het vastgoedmanagementbeleid voor de luxe hotels van de Accor Groep. Accor streeft al langer naar het verkopen van vastgoed en het management op de lange termijn voor te zetten.

Monumentenzorg

Het gebouw van Sofitel The Grand was jarenlang het gemeentehuis van Amsterdam. Het pand staat onder monumentenzorg. Het hotel beschikt momenteel over 182 kamers en 1.300 vierkante meter zaalruimte.

Momenteel wordt het hotel flink onder handen genomen. Wanneer de bouwwerkzaamheden in juni 2009 klaar zijn, wordt het hotel een Sofitel Legend hotel. Daarmee behoort het dan tot de meest prestigieuze hotels van het Sofitel-netwerk.