Diepe treurnis om sluiting Ikea-restaurant

Diepe treurnis om sluiting Ikea-restaurant

De sluiting van de allereerste Ikea-vestiging in ons land zorgt voor veel treurnis. Een vaste groep bezoekers van de zaak in Sliedrecht buurt bijna dagelijks bij de woongigant. Niet voor de bankstellen, schemerlampen of fotolijstjes. Maar voor het spotgoedkope restaurant.

Veel, wat oudere, bezoekers nuttigen hun ontbijt bij de woonreus. Drie broodjes, ham, kaas, jam, een hardgekookte eitje en koffie voor slechts één euro, zorgt voor dagelijkse toevoer in het restaurant. Verder is de koffie tot tien uur gratis, zo meldt De Telegraaf.

Het restaurant fungeert als een ontmoetingsplaats voor een vaste groep bezoekers. ‘We kennen elkaar al van de sportclub. Dus toen we elkaar hier twee jaar geleden tegenkwamen, was het contact natuurlijk snel gelegd’, aldus Wim Kuyvenhoven uit Papendrecht.

Kuyvenhoven vervolgt: ‘Rustig samen spotgoed ontbijten, beetje kletsen. Wat wil een mens nog meer? Niets! De sluiting van de zaak is een aderlating. Maar niet alleen voor ons. Wat denk je wat dit betekent voor die meneer die elke morgen met zijn scootmobiel komt om een kopje koffie te drinken?’

Restaurantmanager Gerrit Onderstal blikt terug op een mooie tijd met zijn vaste gasten. ‘Neem bijvoorbeeld dat oudere echtpaar uit Sliedrecht. De vrouw komt met de auto en haar man jogt. Samen drinken zij dan een kopje koffie om daarna op dezelfde manier weer naar huis te gaan. Prachtig toch?’

Donderdag is er een afscheidsfeest voor personeel en vaste klanten. De eerste week na de sluiting laat Ikea nog een bus rijden naar de dichtstbijzijnde zaak. Zo kunnen de ‘Ikea-junks’ nog een week lang van hun ontbijtje, koffie en vooral sociale contacten genieten.