Verbod op foie gras in Chicago

Verbod op foie gras in Chicago

Foie gras gaat in de ban in Chicago. Een nieuwe wet verbiedt het serveren van eenden- en ganzenlever in restaurants in de Noord-Amerikaanse miljoenenstad. De maatregel kan verstrekkende gevolgen hebben. Restaurantorganisaties vrezen een verbod in heel de VS.

De maatregel is vanaf 22 augustus van kracht en is bepaald op aandringen van dierenrechtenactivisten. Als reactie op het verbod hebben distributeurs en producenten op hun beurt een collectief gevormd in de North American Foie Gras Association. Ze hebben inmiddels een lobbyist ingehuurd, die de maatregel weer van tafel moet halen.

Opvallend is dat de restaurants de laatste weken steeds meer foie gras verwerken in hun gerechten. Vermoed wordt dat dit een soort van protestactie is tegen het besluit. Veel luxere restaurants serveren eenden- en ganzenlevers zelfs in salades en sauzen. Ook laten restaurants gasten een petitie ondertekenen die moet helpen het verbod van tafel te krijgen.

Restaurantorganisaties vrezen dat andere steden het verbod op foie gras volgen. Ook wordt gedacht aan andere producten, zoals bijvoorbeeld kreeft. Een kreeft wordt tijdens de bereiding levend in kokend water ondergedompeld. Onder restaurateurs leeft de angst dat het verbod voor een omzetdaling zorgt.