Naast Ridder van restaurant De Zwethheul (M**L6GM17) en Boerma van De Leest (M**L4GM18) in Vaassen werken ook Sergio Herman (Oud Sluis (M***L1GM19,5) in Sluis) en oud-driesterrenkok Cees Helder (ex-Parkheuvel) belangeloos mee.
Het benefietgala is een initiatief van de onlangs opgerichte Demo Kitchen Foundation. Deze club wil het verzorgen van educatie met betrekking tot voedselproductie en voedselveiligheid in ontwikkelingslanden. Speerpunt is het onderwijsproject in Escalante City op de Filippijnen. Ook komt er een internationaal uitwisselingsprogramma voor koks.
Het gala in Slot Zeist wordt mede georganiseerd door Guido Nijssen, hoofdredacteur van restaurantgids Lekker, door Leo van Eeghem, voorzitter van de sector Restaurants van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en door Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association en hoofdredacteur van restaurantgids GaultMillau.
De Demo Kitchen Foundation verwacht door middel van het evenement sponsoren en donateurs te werven voor deze projecten in verschillende landen. Met name voor het onderwijscentrum op de Filippijnen wil het bestuur op korte termijnen middelen genereren.
De dertien deelnemende koks zijn: