Carlsberg trekt topman FrieslandCampina aan

Carlsberg trekt topman FrieslandCampina aan

De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft de Nederlander Cees 't Hart benoemd als nieuwe topman. Hij komt over van zuivelconcern FrieslandCampina, waar hij sinds 2008 de leiding had. Dat maakte Carlsberg woensdag bekend.

't Hart wordt op 15 juni de opvolger van Jørgen Buhl Rasmussen, die Carlsberg dan verlaat. Carlsberg is de op drie na grootste bierbrouwer ter wereld.

't Hart leidde de samensmelting van Friesland Foods en Campina, die eind 2008 samengingen in het huidige FrieslandCampina. Dat bedrijf maakte woensdagochtend bekend dat de leiding op 1 juni wordt overgedragen aan Roelof Joosten. Hij zit sinds 2012 in het bestuur van het zuivelconcern.

Carlsberg zag zijn omzet vorig jaar stabiliseren op 64,5 miljard Deense kroon (8,7 miljard euro). Het bedrijf verkocht, vooral dankzij overnames, 3 procent meer bier dan in 2013. In het vierde kwartaal zakte de omzet met 6 procent en nam de bierverkoop met 2 procent af. De operationele winst was in die periode met 2 miljard kroon 22 procent lager dan een jaar eerder.

Het Deense bedrijf liet afgelopen maanden al weten veel last te hebben van de onrust rond Rusland en de slechte economische situatie in dat land. Carlsberg wist de gevolgen daarvan naar eigen zeggen te beperken dankzij gunstige ontwikkelingen in West-Europa en Azië.

Bron: ANP