Plasterk wil drankscheiding horeca en retail opheffen

Plasterk wil drankscheiding horeca en retail opheffen

Minister Plasterk wil in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de scheiding tussen retail en horeca opheffen. In een pilot moet het mogelijk worden dat cafés kratten bier verkopen en winkels bier en wijn schenken.

Het gaat om een afwijking van een fundamenteel principe van de huidige Drank- en Horecawet, zo staat te lezen in Metro. De vier grote steden moeten het onderscheid tussen winkels en cafés opheffen, zodat er voor beide bedrijfsgroepen meer ruimte ontstaat.

Volgens het plan van Plasterk moeten winkels overdag een drankje kunnen schenken aan klanten en moet het mogelijk zijn voor cafés om 's avonds wanneer winkels gesloten zijn kratten bier te verkopen aan gasten.

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP ziet niets in het plan van Plasterk. STAP vreest voor de komst van caféwinkels en supermarktbars. STAP heeft haar ongerustheid kenbaar gemaakt in een brief aan Plasterk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de burgmeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

'Supermarktbars betekenen dat er overdag in de winkelstraten groepen jongeren en probleemgebruikers zullen rondlopen, die al het nodige gedronken hebben en bovendien flessen drank bij zich hebben. Dit zal leiden tot meer openbare dronkenschap en agressie', aldus een woordvoerder van STAP in Metro.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.