'Booking.com opnieuw onder vuur door prijsafspraken'

'Booking.com opnieuw onder vuur door prijsafspraken'

Hotelboekingssite Booking.com maakt nog altijd afspraken met hoteleigenaars die de concurrentie verstoren. Dat heeft de Duitse toezichthouder, het Bundeskartellamt, woensdag laten weten.

De concurrentiewaakhond tikte Booking.com eerder dit jaar al op de vingers. Het bedrijf maakte ongeoorloofde afspraken met hotels waarmee het zich altijd verzekerd wist van de laagste prijs en beste reserveringsvoorwaarden voor kamers.

Nieuwe afspraken niet door de beugel

De contracten met hotels zijn in juli aangepast. Zij hoeven niet meer te beloven dat klanten via Booking.com altijd goedkoper uit zijn dan bij andere internetaanbieders. Maar via de eigen website mogen hotels hun kamers nog altijd niet voor een lagere prijs aanbieden. Ook die afspraak kan niet door de beugel, en moet uiterlijk eind volgend maand uit alle contracten met Duitse hotels geschrapt zijn, aldus het Bundeskartellamt. Hotels moeten in vrijheid hun prijzen kunnen bepalen, daarvan heeft de klant uiteindelijk het meeste profijt, aldus de toezichthouder.

Ook Expedia onderzocht

Het Bundeskartellamt had Booking.com eerder al gewaarschuwd dat alleen het beperken van de reikwijdte van de prijsafspraken met hotels niet voldoende zou zijn om de mededingingsbezwaren weg te nemen. Het bedrijf kan tegen die beslissing in beroep gaan bij de rechtbank in Düsseldorf. Booking.com is niet de enige aanbieder die wordt onderzocht. Ook tegen Expedia loopt een procedure. Concurrent HRS heeft op last van het Bundeskartellamt begin vorig jaar zijn boekingsvoorwaarden al moeten aanpassen.