Oedipus brouwt bier met 'Amsterdamse lucht en grachten'

Oedipus brouwt bier met 'Amsterdamse lucht en grachten'

De Amsterdamse brouwerij Oedipus en de Amerikaanse brouwerij Arizona Wilderness gaan donderdag 14 september samen de gracht op om bier te brouwen. De Amerikaanse brouwer, die op uitnodiging van Oedipus naar Amsterdam komt, wil met behulp van een Belgisch koelschip, een bier maken met de Amsterdamse 'lucht' en grachten.

De brouwers van Arizona Wilderness hebben eerder een vergelijkbaar project uitgevoerd met hun zelf gebouwde koelschip-truck vol met wort de plaatselijke woestijn in te rijden, en het wort in aanraking te laten komen met de woestijnlucht. Dit nieuwe avontuur geeft de mogelijkheid om de micro-organismen van de Amsterdamse grachten te vangen in een bier.

Bier met Amsterdamse micro-organismen

Het gezamenlijk experiment met Oedipus vindt plaats op 14 september. Het bier (wort) wordt eerst in de Oedipus brouwerij gebrouwen en zal rond 16:00 uur ter boot gelaten worden op scheepswerf Werf T' Kromhout in Amsterdam. Daarna zal het wort door de grachten worden gevaren. Tijdens de vaart zal het afkoelen en in aanraking komen met de Amsterdamse micro-organismen.

Spontaan vergist bier

Een koelschip is een open reservoir waar het wort (de substantie die bier is voor vergisting) in is opgevangen. Het reservoir wordt Arizon Wilderness en Oedipus brouwen bier van Amsterdamse lucht en grachtenblootgesteld aan de buitenlucht waardoor de mogelijkheid ontstaat dat lokale gisten en micro-organismen in het wort vallen. In België noemen ze bieren die op deze wijze worden gebrouwen hierom de ‘spontaan vergiste bieren’.

Na de vaart zal het bier voor ongeveer een jaar in houten vaten worden gelagerd voor verdere rijping.