Hoofdjury Café Top 100: 'De mens geeft de doorslag'

Hoofdjury Café Top 100: 'De mens geeft de doorslag'
Dick Wildeman.

Hoe je omgaat met je medewerkers en je gasten is de sleutel tot succes. Dat is hét advies van de hoofdjury van de Café Top 100 2017, zo vertellen horecatijgers Jan van Es en Dick Wildeman.

Een verzorgd interieur en goed eten en drinken mogen natuurlijk niet ontbreken, maar het zijn de medewerkers en de gasten die de zaak maken. Daar zit ook meteen een verbeterpunt, zegt Dick Wildeman, die al sinds het prille begin actief is als hoofdjurylid van de Café Top 100. 'Het café heeft drie drempels: de drempel waar je overheen stapt, de bar en de toog waar de glazen op staan en de mensen die er werken.'

Geef gasten het gevoel dat ze bij je thuis komen, adviseert de voormalige columnist van Misset Horeca. 'Mijn huis is uw huis, dát moet het credo zijn van de ondernemer. Dat touwtje uit de brievenbus waar Jan Terlouw over sprak in De Wereld Draait Door, dat moet je in je hoofd hebben. Je gaat naar het café en je wordt opgenomen in de huiskamer van de samenleving.'

Maar een thuisgevoel alleen is niet genoeg, zegt Jan van Es, eigenaar van eetcafé Groothuis in Emmen. 'Wees actief met het organiseren van dingen die je gasten leuk vinden. Denk aan een bier- of wijnproeverij, een dansavond of live muziek. Dus niet achterover leunen en wachten tot ze binnenkomen.'

Verjonging

Als het over de ondernemers en medewerkers gaat, is Wildeman positief gestemd. 'Wat me vooral is opgevallen, is de verjonging. Ik vind het fijn om te zien dat er heel veel jonge ondernemers en medewerkers in deze branche actief zijn. Dat zien we ook in de Café Top 100.'

Toch hebben cafés, net als alle andere horecabedrijven, te kampen met een groot tekort aan personeel. Van Es: 'Met name in de keukens, maar ook in de bediening. De eilanden schreeuwen om personeel. Hoe komt dat en is daar nog iets te winnen? Ik denk het wel. Het moet aantrekkelijk worden om in de horeca te werken. Dus fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en er moet nodig een cao komen.'

Van café naar eetcafé

In het aanbod is volgens Van Es en Wildeman een duidelijke trend zichtbaar: cafés worden steeds meer eetcafés. 'Vroeger kon je in het

Dick Wildeman (r) met mede-hoofdjuryleden Martijn Veen (l) en Sander van Werkhoven (achter).

café koffie en drank krijgen', weet Wildeman. 'Dat aanbod is in de loop der jaren uitgebreid en je ziet de laatste tijd een sterke groei van het eten. Ik denk dat je daar niet onderuit komt. Van het echte café, het kleine café in de haven, daar gaat mijn hart van open. Maar daar zijn er nog maar heel weinig van. Ik denk dat het toch steeds meer richting het eetcafé gaat in Nederland.'

En wat er uit de keuken van dat eetcafé komt, is volgens Van Es ook aan het veranderen. 'Steeds meer ondernemers werken met lokale producten die traceerbaar zijn. Dat geldt overigens voor zowel eten als drinken. Daarnaast komt de nadruk meer en meer op gezond te liggen.'

Verbeteren met de Café Top 100

Maar of je nu een traditioneel café bestiert of een eetcafé; meedoen aan de Café Top 100 is goed voor je zaak, zeggen beide heren. Van

Jan van Es

Es: 'De Café Top 100 is een mooie kapstok om samen met je medewerkers de zaak te verbeteren. Het gaat niet zozeer om de plek op de lijst, maar wel om het meedoen. Je kunt met die wedstrijd in het achterhoofd je mensen stimuleren. Zorg dat die toiletten in orde zijn, let op de details. En je kunt het commentaar van de jury gebruiken om samen met je team de zaak hoger op de lijst te krijgen.'

Wildeman is het daar roerend mee eens. 'Waarom moet je meedoen? Ten eerste om een eigen status te verdienen en om jezelf te vergelijken met anderen. Wat doe ik goed en wat doe ik fout? Maar bovenal: wees overtuigd van jezelf en je eigen huis.'