Nieuwe horeca-opleiding gaat personeelstekort tegen

Nieuwe horeca-opleiding gaat personeelstekort tegen

Hotel Casa ontwikkelt in samenwerking met het ROC van Amsterdam een nieuwe mbo-opleiding voor horecapersoneel in de strijd tegen het toenemende personeelstekort in de branche. Leerlingen zijn gedurende de hele onderwijsperiode gestationeerd in Hotel Casa en worden opgeleid aan de hand van het dagelijks reilen en zeilen van het hotel. In augustus 2018 start naar verwachting de eerste klas van zo'n 20 leerlingen aan de driejarige opleiding in het hotel.

De nieuwe mbo-opleiding moet horecagelegenheden gaan helpen met het stijgende personeelstekort in de horeca. Het initiatief, House of Hospitality, is een samenwerking tussen gemeente, het horeca-onderwijs en bedrijfsleven in Amsterdam. Hotel Casa is een van de betrokken partijen en aanjagers vanuit het bedrijfsleven. Hans Vugts, initiatiefnemer en directeur van Hotel Casa: ‘Om jezelf te verzekeren van goed personeel, zal je ook zelf handen uit de mouwen moeten steken. Als we dit goed aanpakken kunnen we de uitstroom van horecastudenten verminderen.’

Personeelstekort blijft toenemen

Het aantal banen in de branche groeit de komende vijf jaar met nog eens 15%, volgens cijfers van KHN. ‘Er is al een grote vraag naar horecapersoneel en nog steeds komen er nieuwe hotels en restaurants bij. Dat maakt het voor ons een logische stap om zelf bij te dragen en te investeren in het professionaliseren van toekomstige medewerkers’, aldus Vugts.

Lees ook: Personeelsdossier Misset Horeca

Personeel'Gastvrijheid niet in boek te leren'

Volgens de directeur van Hotel Casa is er vooral de behoefte aan goed opgeleid personeel dat begrijpt wat gastvrijheid en servicegerichtheid inhoudt. ‘De kunst om mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Dat leer je niet uit een boek. Jongeren die een hekel aan de schoolbanken hebben, kunnen we met deze opleidingsvorm motiveren om voor onze sector te kiezen.'

Lees ook: Alles over personeel werven

Volwaardige opleiding met mbo-diploma

House of Hospitality biedt een voltijd BOL-opleiding van 2 tot 3 jaar, waarin de leerlingen worden opgeleid tot allround horecapersoneel. Gedurende de opleiding kunnen ze kiezen om zich te verdiepen. De toelating en diplomering verloopt via het ROC van Amsterdam. Een succesvolle afronding van de opleiding resulteert dan ook in een volwaardig en erkend mbo-diploma.

Lees ook: Alles over personeel behouden