Café Top 100 2019 vernieuwd: bruincafés en grandcafés

Café Top 100 2019 vernieuwd: bruincafés en grandcafés

De inschrijving voor de Café Top 100 2019 is geopend. Tot 1 april 2019 kunnen cafébedrijven zich inschrijven. Dit jaar is er een vernieuwing doorgevoerd: bruincafés en grandcafés zullen deels apart gejureerd worden. 'Met dit onderscheid denken we dat cafés uit beide groepen zich meer aangesproken voelen om mee te doen aan de Café Top 100.'

Om cafés nog beter en nóg specifieker te kunnen beoordelen op hun sterke punten, voert de Café Top 100 voor 2019 een paar belangrijke wijzigingen in het reglement door. Grandcafés en bruincafés zullen niet langer op dezelfde manier vergeleken worden. Zo krijgen ondernemingen de kans uit te blinken in hun eigen segment.

De Café Top 100 2019 zal evenals voorgaande jaren één lijst zijn met één winnaar, gekozen uit drie rondes en een heleboel cafés. De wijzigingen die doorgevoerd worden, zijn bedoeld om bruincafés en grandcafés/eetcafés van elkaar te onderscheiden. Misset Horeca hoofdredacteur Marjon Prummel: ‘Met dit onderscheid denken we dat cafés uit beide groepen zich meer aangesproken voelen om mee te doen aan de Café Top 100.’

Eerlijkere beoordeling

Om dit mogelijk te maken zullen de vragenlijsten die de juryleden invullen aangepast worden. Een deel van de vragenlijst wordt specifiek voor het type café. Grandcafés/eetcafés zullen bijvoorbeeld meer beoordeeld worden op de menukaart, het concept en ‘drankenkaart overig.’ Denk bijvoorbeeld aan de originaliteit hiervan, de kwaliteit van het gebodene en de breedte van het assortiment. Bruincafés zullen zich meer kunnen onderscheiden met hun (speciaal)bier- en borrelkaart. Hoe uitgebreid is deze, hoe weloverwogen en alles wat nog meer opvalt hieraan.

De Toren Heeswijk-Dinther

Het maximaal aantal punten dat te verdienen is met deze specifieke onderdelen zullen voor beide groepen hetzelfde zijn zodat ze in de totaalscore wel met elkaar vergeleken kunnen worden. De overige beoordelingen, uiteenlopend van interieur, exterieur, begroeting, hygiëne, uitstraling personeel, uitserveren, kwaliteit, afrekenen en afscheid nemen, zullen voor bruincafés en grandcafés/eetcafés wel gelijk beoordeeld worden.

Bruincafé en grandcafé

Onder bruincafés verstaat de Café Top 100 de cafés waar de drankfunctie zonder twijfel de boventoon voert en waar bezoekers ook rond etenstijd terecht kunnen voor een drankje. Dat hoeven niet per se donkere zaken te zijn of klassieke, ouderwetse cafés, ook moderne bruincafés anno nu vallen onder de noemer bruincafé. Net zoals biercafés en (de meeste) proeflokalen.

Grandcafés/eetcafés zijn de -vaak- grotere zaken waar eten een belangrijke rol inneemt. De lunch is hier uitgebreider dan in bruincafés en de eetkaart speelt hier dan ook een belangrijke rol. Echter, ook voor de grandcafés geldt dat rond etenstijd er wel gewoon alléén een drankje besteld moet kunnen worden. Dus ook eetcafés vallen onder deze noemer, mits ze aan die voorwaarde voldoen.

Cafés bepalen zelf hun segment

Cafés die meedoen aan de Café Top 100 geven bij inschrijving aan of zij een grandcafé/eetcafé zijn óf een bruincafé. De organisatie heeft, zoals hierboven beschreven, wel een duidelijk beeld, maar het zijn geen beschermde titels. Ondernemers weten zelf het beste wat voor café ze hebben.