Amsterdamse horeca beducht voor voetbalfans

Amsterdamse horeca beducht voor voetbalfans

Cafés in Amsterdam houden hun hart vast voor de toeloop van supporters, zowel uit Nederland als Engeland, rond de halve finale van de Champions League tussen Ajax en Tottenham Hotspur woensdagavond in de Johan Cruijff ArenA. 'Veel zaken zijn zenuwachtig', zegt Pim Evers van KHN afdeling Amsterdam.

'We hebben gehoord dat er duizenden Britten onderweg zijn, maar we weten niet of dat er een paar duizend zijn of tienduizenden. We weten dus niet waar we ons op moeten voorbereiden. Boze supporters zijn niet leuk. Ik hoor van zaken dat ze beveiligers hebben ingehuurd', aldus Evers.

Hij hoopt dat de politie en de ME terughoudend zullen zijn met ingrijpen tijdens de 'entrada', de massale sfeeractie die de supporters van Ajax willen houden in het Arenapark. 'Hard ingrijpen is meestal geen goed idee', zegt Evers, verwijzend naar de entrada voorafgaand aan Ajax-Juventus vorige maand, waarbij de ME hard optrad met waterkanonnen. De supporters spraken van onnodig machtsvertoon.

Volgens Evers heeft de gemeente ondernemers in de binnenstad per brief gevraagd om voorzichtig te zijn met de verkoop van alcohol. 'Geef dronken toerist geen extra drank mee' is de strekking van de brief. Supermarkten en souvenirwinkels op de Wallen zouden voor de wedstrijd extra bier hebben ingekocht en de blikjes gekoeld en wel prominent aanbieden.

Net als bij de thuiswedstrijden in de achtste- (Real Madrid) en kwartfinales (Juventus) staken Ajax-fans in de nacht voorafgaand aan het duel vuurwerk af bij Van der Valk Amsterdam Amstel, waar de spelers van Tottenham Hotspur verblijven.