Snelheid en efficiëntie achter de bar met een cocktail werkstation

Snelheid en efficiëntie achter de bar met een cocktail werkstation

Tegenwoordig draait het niet meer om enkel bier, koffie en frisdranken achter de bar. De consument wil meer. Door een kruisbestuiving van concepten veranderen behoeften van de consument als het gaat om eten en drinken. Eten en drinken raakt tegenwoordig steeds meer met elkaar geïntegreerd. Denk aan cocktails, smoothies, sappen, ijsthee of ijskoffie. Hiervoor is een werksysteem nodig en het liefst zo efficiënt mogelijk.

De huurprijs per vierkante meter is hoog en personeelskosten lopen snel op. Achter de bar wil je het liefst met een zo compact mogelijk oppervlakte een zo hoog mogelijk volume kunnen draaien, zonder kwaliteitsverlies. Om deze reden is een goed werk station belangrijk: het zorgt voor een perfecte balans tussen efficiëntie, volume en kwaliteit.

Cocktail station

Het idee van een cocktail station bij de bar is geboren om  werkprocessen efficiënter en gemakkelijker te maken achter de bar. Alle benodigde spullen en ingrediënten zijn binnen handbereik. Met hetzelfde aantal vierkante meters kan er meer gedaan worden, met minder mankracht. Ook ergonomie speelt een belangrijke rol, omdat alles op de juiste plaats en goed binnen handbereik staat, is dit beter voor het lichaam en de workflow. In dit artikel vertellen we meer over de onderdelen van een cocktail station en de voordelen ervan.

De verschillende componenten van een cocktail station

Ice chest

De ice chest is geschikt voor het binnen handbereik bewaren van ijsblokjes. Omdat de ice chest is geïsoleerd, en er veel ijsblokjes tegelijk in passen, blijft het ijs minimaal 5-6 uur goed. Uiteraard is het ook mogelijk om tussentijds bij te vullen. De capaciteit van het station en de grootte van de bijbehorende ice chest wordt berekend op de benodigde capaciteit/drukte van de zaak. De bodem is voorzien van een geperforeerd rooster waardoor smeltwater kan weglopen door de afvoer. Hierdoor heb je droog ijs, in tegenstelling tot werken met een ijsblokjesemmer of iets anders waarbij het ijs gaat “zwemmen” in smeltwater. Daarnaast is de ice chest voorzien van interne verdelers, zodat de ice chest modulair is op te bouwen, bijvoorbeeld middels een verdeling tussen ijsblokjes, crushed ice, en ruimte voor wijnflessen binnen 1 ic chest. IJs is een onmisbaar ingrediënt voor cocktails, maar ook voor smoothies, ijsthee of ijskoffie.

Garnish rail

De garnish rail kan gebruikt worden voor het opslaan van garneringen zoals fruit en andere ingrediënten, maar ook tools, rietjes, servetjes, en andere benodigdheden kunnen hierin worden geplaatst. De garnish rail is op maat gemaakt voor 1/9, 1/6 of 1/3 RVS gastronormbakken. In de gastronormbakken plaats je dus bijvoorbeeld citroen, limoen, aardbei, komkommer, munt, rietjes, stokjes, lepels, schillers, tangetjes en meer. Omdat de garnish rail boven de ice chest hangt worden de gastronormbakken die hierin hangen ook direct gekoeld. Dit bevordert de hygiëne en voorkomt fruitvliegjes.

Speedrail

De naam zegt het al, deze module is geschikt voor ‘snel’ uitschenken. De speedrail is de module aan de voorzijde die is bedoeld voor het plaatsen van flessen. Hierin kun je de hardlopers plaatsen zodat deze direct voor handen zijn. Omdat je niet van je positie weg hoeft te stappen werkt dit zeer efficiënt. In de praktijk zie je vaak dat men flessen achter of naast zich neerlegt maar dit neemt andere ruimte in beslag en het ligt niet direct voor handen.

Rinse unit

De rinse unit is een zeer belangrijk onderdeel voor schoonmaak en spoelen. Deze rinse unit zit direct naast de ice chest. Hier zit een spoelkruis verwerkt in de spoelbak voor het afspoelen van shakers en glazen. Ook is de spoelkraan er in verwerkt voor het schoonwassen van ingrediënten en voor het wassen van handen. De spoelkraan is voorzien van uittrekbare hals zodat deze eenvoudig op verschillende plekken achter de cocktail station kan worden gebruikt. Naast het afspoelen van handen en diversen, is deze ook belangrijk voor het afsluiten en schoonmaken van het cocktail station aan het einde van de dag.

Snijplank

Vaak ligt er in praktijk een losse snijplank op de bar voor het snijden van bijvoorbeeld een citroen of ander fruit. In het cocktail station is de snijplank geïntegreerd aan de voorzijde van de rinse unit, direct tegen de spoelbak aan. De snijplank is voorzien van een rond afval-stortkoker zodat afval direct naar beneden kan vallen. De snijplank kan ook worden omgedraaid waardoor het afvalgat is afgedekt.

Afval lade

Onder de snijplank zit een lade verwerkt met afvalbak erin. De lade kan worden opengetrokken voor toegang tot de afvalbak, maar deponeren van afval kan ook eenvoudig en snel via het gat in de snijplank. Uitermate geschikt voor o.a. stukjes fruit, gebruikte rietjes en flessendopjes. In de praktijk staat er vaak een losse afvalbak in het gangpad of staat deze een aantal meter verderop. Kortom, een afvallade is efficiënter en hygiënischer.

Bartoolunit

De bartoolunit is belangrijk voor het efficiënt opbergen van benodigdheden die worden gebruikt bij het maken van een cocktail. Denk hierbij aan een shaker, strainer, mixlepel, barmesje, schiller, of rietjes etc. Ook is deze bartoolunit voorzien van een spoelbak met afvoer zodat hier omgespoeld kan worden.

Blender/bitter unit

In het cocktail station zit een blender/bitter unit verwerkt aan de zijkant. Dit is een unit waarin een professionele blender past, of waarin ruimte wordt gecreëerd voor het plaatsen van bitters. Werk je veel met recepten die in de blender gaan, dan staat deze altijd direct naast alle ingrediënten die in de blender gaan, wel zo efficiënt dus! Wanneer je niet of maar heel weinig werkt met een blender, dan kunnen hier alle bitters worden geplaatst.

Driprail

De driprail is een langwerpig afvoerrooster. Deze is geschikt voor het plaatsen van glazen en shakers. Hierop kan lekwater weglopen door de geïntegreerde afvoer. De bar komt op dezelfde hoogte als de driprail zodat deze er netjes in verwerkt kan worden. De driprail is voorzien van uitneembaar een rooster, waardoor deze eenvoudig schoongemaakt kan worden. In praktijk zie je regelmatig een barmatje. Een barmatje is vaak klein en ondiep, water valt eruit en kan niet weglopen. Het perfecte alternatief is de driprail.

Onderkoeling

De onderkoeling is een extra optie voor operationele opslag. Denk hierbij aan wijnen, frisdrank, sappen en fruit. Vanuit hier kun je hardlopers snel pakken en bijvullen in de garnish rail, maar ook voor het einde van de werkdag is deze onderkoeling geschikt omdat de gastronormbakken uit de garnish rail dan hierin kunnen worden bewaard.

Maatwerk

Geen situatie is hetzelfde, om deze reden is maatwerk ook mogelijk. Hiervoor zijn er verschillende onderdelen of opties mogelijk. Bijvoorbeeld een grotere of smallere cocktail station met een afwijkende maat, of bijvoorbeeld een geïntegreerd glazenrek.

Workflow station

HorecaRama is leverancier van de Kobayashi workflow station. In dit artikel bespreken we de cocktail station. Deze cocktail station is gemaakt van RVS aisi 304, in 2mm dikte. Aisi 304 is hoogwaardige kwaliteit welke geschikt is voor aanraking met water en voedsel. Ook het ontwerp en 3D uittekenen van dit ontwerp behoort tot de mogelijkheden, alsmede ontwerp van een gehele bar inclusief overige apparatuur zoals de vaatwasser, blenders, biertap en koelingen. Heeft u interesse in een bar of cocktail station, kijk dan eens op de site bij de categorie cocktail station van HorecaRama of neem vrijblijvend contact met ons op.

Dit artikel is gesponsord door HorecaRama.