Nieuw vegetarisch keurmerk brengt rangschikking in vega-aanbod horeca

Nieuw vegetarisch keurmerk brengt rangschikking in vega-aanbod horeca

Het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants is vorige week gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Eindelijk is het mogelijk in één oogopslag te zien welk restaurant in de regio de meeste vega(n) opties serveert.

Uit onderzoek van Koninklijke Horeca Nederland bleek vorig jaar al dat 70% van de horecaondernemers ziet dat gasten vaker kiezen voor een vegetarisch gerecht. 36% van hen heeft ook meer vegetarische gerechten op de kaart staan dan voorheen, en die trend is het laatste jaar alleen maar toegenomen. Dit maakt het vegetarisch aanbod in Nederland steeds veelzijdiger. Daardoor is de lat hoger gaan liggen: een salade geitenkaas of pasta met paddenstoelen is inmiddels niet meer voldoende.

Rangschikking in Nederlandse vega-aanbod

Deze interessante vegetarische ontwikkelingen in de Nederlandse horeca vragen om een nieuw waarderingsmodel. Hiertoe ontwikkelde de Vegetariërsbond in samenwerking met duurzaam food communicatiebureau Green Food Lab (bekend van de Nationale Week Zonder Vlees) het LEKKER VEGA Keurmerk voor restaurants.

Dit keurmerk maakt onderscheid tussen een ‘algemeen niveau’ en speciale waarderingen in de vorm van ‘brons’, ‘zilver’ en ‘goud’ waarmee de vegetarische inzet van een restaurant geduid wordt. Voor elk van deze niveaus gelden specifieke voorwaarden. Zo dient een restaurant altijd twee vegetarische keuzes aan te bieden, om het algemene LEKKER VEGA keurmerk te ontvangen.

Voor een bronzen waardering dient de menukaart voor 30% uit vegetarische keuzes te bestaan, voor een zilveren waardering is dit 75% waarvan 30% veganistisch, en voor een gouden waardering is dit 100% waarvan 50% veganistisch.

Dus of het nu een eetcafé betreft met een mooi vegetarisch hoofdgerecht, een culinaire broedplaats of een vegan lunchroom: iedere eetgelegenheid die gastvrij is voor vegetariërs is een LEKKER VEGA restaurant met een eigen LEKKER VEGA waardering.

Keurmerk voor vega-liefhebbers

Met het LEKKER VEGA Keurmerk voor restaurants wil de Vegetariërsbond recht doen aan het rijke vegetarische aanbod in de Nederlandse horeca, vega-liefhebbers wegwijs maken in dit veelzijdige aanbod en zorgen dat ze vinden wat bij hen past. Een win-win situatie voor restaurant en gast, want nog nooit was het mogelijk in één oogopslag te zien welk restaurant in de regio de meeste vegetarische opties serveert.

Op lekkervega.nl is binnenkort het volledige LEKKER VEGA overzicht van restaurants te vinden, inclusief recensies van de LEKKER VEGA Recensent. Hier kunnen restaurants gezocht worden op LEKKER VEGA niveau en op provincie, postcode of woonplaats.

Ook kunnen restaurants zich hier aanmelden, waarna hun menukaart beoordeeld wordt en het restaurant een LEKKER VEGA niveau toegewezen krijgt. De Vegetariërsbond streeft naar een database met minimaal 500 LEKKER VEGA restaurants in 2020.

LEKKER VEGA is hét nieuwe vegetarische keurmerk waar je als restaurant bij wilt horen! Dus ben jij of ken jij een LEKKER VEGA Restaurant? Mis het niet en schrijf je nu in!

Dit artikel is gesponsord door de Vegetariërsbond.

De missie van de 125-jarige Nederlandse Vegetariërsbond is 50% vleesreductie in 2040. Dat doet de Vegetariërsbond onder meer middels het LEKKER VEGA magazine, het eigentijdse LEKKER VEGA platform waarbij de Kookshows het hart vormen, evenementen, samenwerkingen met andere ngo's en magazines, en nationale campagnes. De Vegetariërsbond mengt zich uitdrukkelijk in het publieke debat met als uitgangspunt: 'Liever 8 vleesminderaars dan 1 vegetariër!'