Chefs Relais & Châteaux: meer duurzame vis op de kaart

Chefs Relais & Châteaux: meer duurzame vis op de kaart

Elf chefs van hotel- en restaurantlabel Relais & Châteaux zetten zich in om meer duurzame en lokale vis op de kaart te krijgen. Jef Schuur en Nadine Mögling ontvingen de internationale collega's in hun restaurant op Texel.

Met een totaal van 336 sterren is Relais & Châteaux officieus het grootste Michelin chefsnetwerk ter wereld.De van origine Franse samenwerking van zelfstandige luxe hotels gooit het culinaire roer om de komende tijd. De organisatie stelt zich ten doel om hun CO2-voetafdruk zo klein mogelijk te houden, mede door het gebruik van lokale seizoensproducten in alle restaurants.

Ondernemerskoppel Jef Schuur en Nadine Mögling kregen de kans hun collega’s te inspireren met de producten van het Wad. 'We komen ook van ver; nog maar tien jaar geleden was er vanuit onze gasten veel vraag naar streekproducten, maar dan vooral streekproducten uit andere landen', aldus Schuur.

'Denk aan rundvlees uit Japan, gevogelte uit Frankrijk, ham uit Spanje, groenten uit Italië en wijnen uit de zogenaamde nieuwe wereld landen. Die knop is bij ons als Relais & Châteaux chefs al een tijdje om. Waarom zouden we producten van de andere kant van de wereld halen, als je eigen omgeving culinair zo veel te bieden heeft.'

Producten van het Wad

Schuur en Mögling hebben de collega-chefs uit onder andere Denemarken, Bulgarije, Polen, Luxemburg, België en Nederland meegenomen om op het Wad scheermessen, kokkels en oesters te rapen. 'Prachtige producten van het eiland waar ik in mijn restaurant graag mee kook', vertelt Schuur.

'De meeste aandacht besteden we in de nabije toekomst aan: het promoten van lokale producten, dus minder food miles en het reduceren van plastic verpakkingen die we in de keuken krijgen. We maken als Relais & Châteaux chefs deel uit van een wereldwijd programma genaamd Menu for Change in samenwerking met Slow Food Association, om klimaatverandering te bestrijden.'

De chefs die aan de meeting deelnamen zijn: Gregory Slembrouck (Hotel Heritage, België), Bart De Pooter (Pastorale, België, Kwinten Boelen (Château de Vignée, België), Jef Schuur (Bij Jef), Dennis van den Beld (Het Roode Koper), Hans Snijders (Château Neercanne), Guido Le Bron de Vexela (Château St. Gerlach), Fabrice Salvador (Hôtel Le Place d'Armes, Luxemburg), Marcin Popielarz (Hotel Quadrille, Polen), Vasil Spasov (Zornitza Family Estate, Bulgarije), Claus Henriksen (Dragsholm Slot, Denemarken).