Maar Misset Horeca wil ook in deze tijd horecaondernemers inspireren op het gebied van interieur. Dat doen we niet alleen door praktische voorbeelden te geven van corona design, waarbij hygiëne en veiligheid een belangrijke rol spelen, maar ook door het interieur van de toekomst te laten zien. We laten ter inspiratie binnenkijken bij 14 hotspots in Groningen, visrestaurant La Sastreria in Valencia, sterrestaurant Beluga Loves You, het kleurrijke restaurant ChouChou en het hippe hotelmerk Me & All.

Corona heeft vanzelfsprekend grote invloed op de manier waarop we horecazaken nu inrichten. We vroegen designers uit binnen- en buitenland hoe ze dat terugzien. Na de lockdown zal het meer dan ooit gaan over de ervaring die de horeca kan bieden. Gasten missen nu niet alleen het eten en drinken, maar ook de sfeer, de gezelligheid en de gastvrijheid van de horeca. Mensen willen elkaar ontmoeten, vermaakt worden, corona vergeten en weg van huis na dat verplichte thuisblijven. Een horecazaak kan daaraan tegemoetkomen door een gastvrije uitstraling en inspirerende inrichting te bieden.
De meeste ontwerpers verwachten dat door corona het ontwerp van een horecaruimte blijvend is veranderd. De invloed van corona op horeca interieur duurt langer dan we wellicht hopen. Experts signaleren 18 hospitalitytrends, waarvan er een aantal niet snel zal overwaaien. Maaltijdbezorging, aandacht voor veiligheid, welzijn en automatisering zullen ook in de toekomst een grote rol spelen.
Na de lockdown gaat het meer dan ooit over de ervaring die de horeca biedt”
Natuurlijk hebben horecabedrijven nu geen geld om te investeren in een complete restyling of een geheel ander interieur. Maar niet alles hoeft veel te kosten. Zo kun je vrij gemakkelijk instagrammable items in je zaak toevoegen die gratis publiciteit opleveren. Ook iets moois op de muur hoeft geen grote investering te zijn.
Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.