IJscentrum maakt IJscalculator voor iedereen beschikbaar

IJscentrum maakt IJscalculator voor iedereen beschikbaar

IJsbereiders kunnen vanaf nu hun recepten voor melk- en roomijs checken op de website van het IJscentrum. Het receptuurberekeningsprogramma IJscalculator is kosteloos beschikbaar gesteld.

‘Met het motto ‘kennis delen is macht’ willen we laten zien dat we meer zijn dan alleen een opleider. We zijn een kennisinstituut’, vertelt manager Hidde de Brabander. De eerste stap is de IJscalculator voor de basismelkmix, uitbreidingen staan op de planning.

Eigen recepturen checken

Via de knop IJscalculator op ijscentrum.nl (of ijscalculator.nl) komen ijsmakers terecht op een tabel waarin alle grondstoffen van een basisijsmix voor een ijsje op melkbasis worden genoemd. Door hier een eigen receptuur in te voeren, kan meteen gecheckt worden of de receptuur binnen de aanbevolen parameters valt. Door de bestanddelen in voeren, krijgen gebruikers een nauwkeurige berekening van de verhoudingen melkvet, vreemd vet, vetvrije melkbestanddelen, de relatieve zoetkracht en het totaal drogestofgehalte.

Aanbevolen waarden downloaden

Vervolgens kan het Parameters IJs worden gedownload. Hierin staan de aanbevolen waarden per bestanddeel genoemd. ‘Aan de hand van deze parameters kun je zien of jouw ijs binnen de kaders van een ‘goed ijsje’ valt’, licht De Brabander toe.

Spelen binnen de parameters

Maar wat is goed en wat is perfect? ‘Dat laatste laten we graag aan de ijsmaker zelf over. Perfectie blijft subjectief. Ik kan vinden dat een melkijsje een vetpercentage van 7 procent moet bevatten, maar daar kan en mag een ander anders over denken. Vind je een roomijsje met 10 procent melkvet helemaal het einde, dan is dat natuurlijk prima. De IJscalculator helpt je binnen de parameters te blijven, om een mooi schepbaar ijsje te kunnen maken.’ Gegenereerde pdf-bestanden worden niet op de servers van het IJscentrum opgeslagen.

IJsmakers uitdagen om te verbeteren

Het IJscentrum werkte al eerder aan de IJscalculator. Aanvankelijk was het idee om een uitgebreid pakket te ontwikkelen dat tegen betaling gebruikt kon worden. De Brabander kiest er nu juist voor om van het rekenprogramma publiek domein te maken. ‘Het gaat puur om de basis. We willen als IJscentrum niet alleen maar zeggen: Als je iets wilt leren, dan kom je maar een cursus volgen. Wat we óók willen, is mensen enthousiast maken en uitdagen zichzelf te verbeteren. Het mooist is natuurlijk om je basismelkmix voor elke ijssmaak te perfectioneren. Ik wil ijsbereiders uitdagen om met hun recepten te gaan stoeien.’

IJscalculator wordt uitgebreid

De IJscalculator is een onderdeel van de basiscursus IJsbereider. Dus voor wie ambities heeft om ambachtelijk ijsmaker te worden, krijgt met ijscalculator.nl vast een voorproefje te zien. De komende tijd wordt het systeem verder uitgebreid met technologische mogelijkheden. Ook komt er een IJscalculator voor de basismix voor sorbetijs. Een complexer verhaal dan basismelkmix, stelt De Brabander. ‘Melk, water en volle melkpoeder hebben over het algemeen vaste waardes. Als je kijkt naar een fruitpuree, dan variëren deze behoorlijk in suikerwaarde. We kijken naar de optie om er bijvoorbeeld een brixwaarde aan te hangen.’

Tot slot is het de bedoeling de calculator ‘responsive’ te maken: geschikt voor mobiele apparaten.