Winnaar Grote Groninger Eierballentest 2020 gekozen

Winnaar Grote Groninger Eierballentest 2020 gekozen

De studenten van HanzeMag hebben de winnaar gekozen van de Grote Groninger Eierballentest 2020. Eierballen van vijf cafetaria's werden onder de loep genomen. De nummer één is volgens de jury 'een ware kampioen'.

De jury van HanzeMag, het magazine van de Hanzehogeschool, haalden eierballen op bij Cafetaria De Paardeschuur, Cafetaria Koning (jurywinnaar in 2017), Friet van Piet, Big Snack Hoek en Kwalitaria Délifrance Sammy. De snacks werden op een aparte locatie geproefd, waarbij de jury lette op ‘crunchyness’, geur, smaak, structuur en natuurlijk het ei. De recensies varieerden van ‘ronde smaak’ en ‘licht pittig tot ‘prima ragoutje’ en ‘serieus lekker’.
De winnaar van 2020 is Big Snack Hoek. De Paardeschuur eindigde daar vlak achter en Cafetaria Koning pakte het brons. De eierbal van Friet van Piet kwam als vierde uit de bus en die van Kwalitaria Délifrance Sammy was hekkensluiter.

Verschrikkelijk veel eierballen

Eigenaar Grietje van der Veen van Big Snack hoek is blij verrast. ‘Ik wist niet dat ze de test deden, maar leuk.’ De snackbar bevindt zich midden in het centrum van Groningen, op de Grote Markt. ‘We verkopen verschrikkelijk veel eierballen. Helemaal met Eurosonic Noorderslag, dan zijn het er wel duizend per dag.’
In deze tijd haalt Van der Veen dergelijke verkoopcijfers niet. ‘Als ik er per dag tien tot vijftien verkoop, is het veel. Ik ben ook meer dicht dan open, want er is geen uitgaanspubliek.’ De eierbal die Van der Veen verkoopt, wordt gemaakt door Uildriks in Hoogezand.

Weer een jaarlijkse traditie

HanzeMag organiseerde in 2015 voor het eerst een eierballentest. In 2019 nam horecablog De Smaak van Stad de organisatie op zich, als onderdeel van het EierbalFestival. Hoofdredacteur van HanzeMag Chris Wind hoopt er vanaf nu weer een jaarlijkse traditie van te kunnen maken. ‘Ik denk dat de eierbal dat wel verdient.’

Internationale studenten

Het nieuws over de Groninger Eierballentest 2020 is op de site van HanzeMag overigens ook in het Engels te lezen. ‘Er komen ieder jaar natuurlijk veel internationale studenten naar Groningen die nooit van de eierbal hebben gehoord’, weet Wind. ‘Maar als je in je studententijd geen eierbal hebt gehad, heb je hier eigenlijk niet gestudeerd.’ Het maken en eten van Groninger eierballen is sinds 2017 Cultureel Immaterieel Erfgoed.