KHN: 'Hele branche keihard getroffen'

De gehele horecabranche wordt hard getroffen door de strengere maatregelen van het kabinet om het coronavirus te bestrijden. Dat zegt KHN in een reactie op de laatste persconferentie. De branchevereniging vraagt het kabinet om aanvullende steunmaatregelen.
Delen:

De strengere regels zijn volgens Koninklijke Horeca Nederland desastreus voor de horeca. Gezien het geringe aantal besmettingen in de horeca vindt KHN de maatregelen in de horeca disproportioneel. ‘KHN doet er samen met haar leden en medewerkers alles aan doen om het virus onder controle te krijgen. Maar niet voor de bühne. Vanaf dag één heeft de horeca te maken gehad met strenge maatregelen; horecaondernemers hebben er sinds het begin van de crisis alles aan gedaan om een prettige en veilige uitgaansomgeving te creëren. En met resultaat: het aandeel van de besmettingen dat tot de horeca te herleiden is bedraagt slechts 5,6 procent.’

‘Niet alleen natte horeca getroffen’

KHN heeft dan ook geen enkel begrip voor de nieuwe maatregelen. ‘De premier deed het overkomen dat alleen de natte horeca hard geraakt wordt, maar de hele branche wordt keihard getroffen. Deze maatregelen ziet KHN dan ook als afleiding van een falend overheidsbeleid, waarbij het kabinet de testcapaciteit en het bron- en contactonderzoek niet op orde krijgt. En de rekening… Die wordt gepresenteerd aan BV Nederland.’

Nieuwe regels voor de horeca

Aanvullend op de maatregelen die de afgelopen week al werden aangekondigd voor 14 van de 25 veiligheidsregio’s, grijpt het kabinet nu opnieuw in. Dit zijn de voor de horeca relevante regels:
Voor de horeca geldt dat er vanaf 21.00 uur een toegangsstop geldt en dat de zaak om 22.00 uur gesloten moeten zijn.
Afhaal- en bezorgrestaurants mogen tot 02.00 uur open blijven.
De groepsgrootte wordt teruggebracht naar maximaal 30 personen per ruimte. Het aantal personen per activiteit buiten mag niet groter zijn dan 40.
De landelijke norm voor gezelschappen wordt teruggebracht naar 4 personen.
De aangekondigde maatregelen zullen in een aanwijzingsbesluit worden uitgewerkt. Hierin volgt een gedetailleerdere uitleg van de nieuwe maatregelen en de manier van handhaven. Dat moet vervolgens de komende dagen worden uitgewerkt in de lokale noodverordeningen.
De maatregelen gaan op dinsdag 29 september om 18.00 uur in en zijn zeker drie weken van kracht. Daarna gaat het kabinet evalueren.

KHN vraagt meer steunmaatregelen

Het derde steunpakket, dat onlangs door de Tweede Kamer is besproken, treedt op 1 oktober in werking. Dit steunpakket loopt tot en met juni 2021 en kent een afbouw in steun. KHN is van mening dat met het aanscherpen van de coronamaatregelen een afbouw van financiële steunmaatregelen absoluut onverantwoord is.
‘Om de horecabranche te kunnen laten overleven, is het dan ook noodzakelijk dat de financiële steunpakketten niet worden afgeschaald maar worden versterkt en aangevuld. In ieder geval voor sectoren die direct worden geraakt door de maatregelen.’ KHN wil zo snel mogelijk met het kabinet in gesprek over verbeterde steunpakketten en extra steunmaatregelen.