Inspectieresultaten horecazaken elke maandag gepubliceerd

Inspectieresultaten horecazaken elke maandag gepubliceerd
Snackpoint De Boslaan laat jaarlijks een controle uitvoeren door Houwers Group. Foto: Koos Groenewold.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet voortaan elke week de nieuwste inspectieresultaten op de website. De actieve openbaarmaking moet leiden tot meer transparantie en hierdoor ook het beter naleven van de regels en wetten.

Van horecazaken in de vier grote steden, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht en Nederlandse lunchrooms was informatie over de voedselveiligheid al wel beschikbaar. De informatie over horecagelegenheden in heel Nederland wordt nu sneller en systematischer online gezet, namelijk elke maandag om 12.00 uur.

Na twee weken publiceren

Op basis van een nieuwe gezondheidswet mag de NVWA sinds 1 september uitgebreider publiceren over de voedselveiligheid bij onder andere horecagelegenheden en visafslagen. Publiceren kan nu al na twee weken. Ondernemers krijgen nog wel de kans om bezwaar te maken tegen de publicatie.

Zorgen over openbaarmaking

ProFri maakt zich zorgen over de termijn tussen de openbaarmaking van het inspectierapport en het aanpassen ervan wanneer de geconstateerde tekortkomingen door de ondernemer zijn opgelost. Negatieve bevindingen kunnen langer openbaar blijven staan dan wenselijk. In aanloop naar deze regelgeving heeft de vereniging deze zorgen gedeeld met de NVWA, maar het blijkt niet te zijn aangepast.

Snellere herinspectie gewenst

Koninklijke Horeca Nederland heeft de NVWA gevraagd om de nieuwe werkwijze rondom de inspectierapporten op een aantal punten aan te passen. Ten eerste moet er volgens de branchevereniging een snellere herinspectie komen. Daarnaast moet de termijn van drie maanden waarin het rapport online staat, verkort worden. ‘Als een horecaondernemer dan door één tekortkoming drie maanden lang met ‘verbeterpunten vastgesteld’ op de site blijft staan, heeft dit een enorm negatief effect op de reputatie en de bedrijfsvoering van de betreffende ondernemer.’

Slechte timing

Ook zegt KHN verbaasd te zijn dat de NVWA juist nu, na maanden van tegenslagen, met dit bericht naar buiten komt. ‘De horeca is zwaar getroffen door de coronacrisis. Horecaondernemers vechten elke dag om het hoofd boven water te houden. Natuurlijk moet de voedselveiligheid op orde zijn, maar als er bij een tekortkoming een negatief oordeel op de site komt te staan, kan dat nu net het laatste zetje geven richting een faillissement.’