KHN past Protocol Heropening Horeca aan; dit zijn de verschillen

KHN past Protocol Heropening Horeca aan; dit zijn de verschillen

Koninklijke Horeca Nederland heeft het Protocol Heropening Horeca aangepast aan de richtlijnen die vanaf 1 juni gaan gelden. De branchevereniging wijst erop dat de noodverordening echter leidend is.

Het Protocol Heropening Horeca is geen wet, maar een richtlijn gebaseerd op informatie die bij Koninklijke Horeca Nederland nu bekend is. Dat geldt voor alle protocollen. Ondernemers moeten de wettelijke regels zoals (lokale / regionale) noodverordeningen en arbo-regels blijven volgen.

Noodverordeningen worden op dit moment met grote regelmaat aangepast. Volgens KHN is het niet uitgesloten dat noodverordeningen strengere of soms ruimere regels kennen dan in deze richtlijnen zijn opgeschreven.

KHN: ‘Belangrijk om te weten is dat het protocol de hoofdlijnen bevat. Ons advies is om hiernaast voor je eigen bedrijf of keten een eigen handboek te maken om daar de bedrijfsspecifieke, keten- of merkspecifieke of locatiespecifieke maatregelen in vast te leggen.’

Protocollen worden niet goedgekeurd of vastgesteld door de overheid. Wel heeft de overheid meegekeken met de richtlijnen en adviezen gegeven. KHN: ‘Het is daarmee in lijn met de voorschriften die vanaf 1 juni gaan gelden.’

Belangrijkste verschillen met het eerste protocol voor de horeca dat KHN op 11 mei met leden deelde:

Er mogen twee mensen aan een tafel binnen 1,5 meter van elkaar zitten. Dat geldt ook voor een huishouding die uit meer personen bestaat. In het eerste protocol was KHN nog uitgegaan van vier personen. Het kabinet wilde overal de 1,5 meter regel zonder uitzonderingen. Volgens KHN is het eindresultaat nu twee personen dankzij een ‘intensieve lobby’.

Er komt een onderzoek om te testen of een schot kan helpen om verspreiding van het virus tegen te houden. Als dat goed werkt dan zouden schotten straks gebruikt kunnen worden op die plekken waar 1,5 meter moeilijk te realiseren is. Nu kunnen we dat niet met zekerheid zeggen en is het ook niet in het protocol opgenomen.

In het aangepaste protocol staat ook dat gasten die aan tafel zitten binnen de 1,5 meter bediend mogen worden: ‘Als het controlegesprek bij de ontvangst heeft plaats gevonden, mogen medewerkers binnen 1,5 meter aan tafel de bestelling opnemen, uitserveren en afruimen terwijl de gasten aan tafel zitten.’ Bediening een mondkapje laten dragen mag, maar het is niet verplicht.

In de loop van de komende week zal KHN voor haar leden een toolbox aan hulpmiddelen beschikbaar stellen, bestaande uit onder andere downloads, checklists, infographics. Deze hulpmiddelen moeten ondernemers helpen om de basisregels aan gasten en medewerkers te communiceren.


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.