Tot nu toe was er discussie over het maximum van dertig personen in de horeca en personen uit hetzelfde huishouden. Aan die onzekerheid maakte premier Mark Rutte tijdens de persconferentie op 19 mei een einde: het maximum is exclusief medewerkers en gasten uit hetzelfde huishouden mogen bij elkaar aan tafel. Het kabinet sprak eerder nog van dertig mensen inclusief personeel. Dat is ‘lastig’ te regelen, aldus Rutte. Daarom wordt het personeel toch niet meegeteld.
Een groepje vrienden in de horeca moet wel 1,5 meter afstand van elkaar houden, zo antwoordde de premier op een vraag van een journalist. En de ondernemer moet vragen of gasten uit één huishouden komen, vanaf groepen van drie. Verder herhaalde Rutte dat uitbreiding van de terrassen wat hem betreft goed zou zijn voor de spreiding van mensen in de stad.
Geen maximum op terras
Op het terras geldt geen maximum, maar zowel buiten als binnen moet eerst een ‘checkgesprek’ plaatsvinden om te bepalen of iemand verkoudheidsklachten heeft. Gasten mogen alleen op reservering komen, zei Rutte nogmaals.
‘Lang gesproken over pinksterweekend’
De premier sprak ook over de wens van de horeca om het weekend voor 1 juni al open te mogen. ‘We realiseren ons heel goed dat de horeca had gehoopt op een lang pinksterweekend. Daar hebben we ook heel serieus naar gekeken en heel lang over gesproken. Maar in overleg met de veiligheidsregio’s hebben we besloten om vast te houden aan 1 juni. De horeca open is een grote en spannende stap en we hebben dit besluit genomen vanwege de verwachting van grote drukte en de daarmee samenhangende handhaafbaarheid.’ De premier sloot af door te benadrukken dat het belangrijk is om oog te hebben voor het grote geheel, en dat ‘helaas’ niet alle wensen kunnen worden vervuld.
Vragen over de regels
De premier ging niet in op andere vragen die vanuit de branche klonken sinds de versoepeling van 1 juni twee weken geleden werd aangekondigd. Bijvoorbeeld of het maximum van dertig personen geldt voor de gehele zaak of per ruimte, en of zowel de traditionele horeca als fastservice (cafetaria’s, ijssalons, lunchrooms) met reserveringen moeten werken. In het protocol van KHN wordt op dit punt een uitzondering gemaakt voor fastservice. Het advies aan is ondernemers om bij de betreffende gemeente te checken wat precies de regels zijn.
‘Iedereen moet zich aan de regels blijven houden’
Het kabinet vindt het verantwoord om de aangekondigde versoepelingen door te zetten, zei de premier. Hij wees erop dat het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis en op de intensive care terechtkomt, sterk is gedaald. Wel zei Rutte dat het cruciaal voor de versoepeling is ‘dat iedereen snapt dat het nog belangrijker wordt dat we ons allemaal aan de regels blijven houden’. Hij waarschuwt dat het virus kan ‘oplieren’ als we dat niet doen. ‘We mogen vertrouwen hebben, maar we moeten waakzaam blijven’, aldus de premier.