FNV maakt zich zorgen over veiligheid horecamedewerkers

FNV maakt zich zorgen over veiligheid horecamedewerkers

FNV Horeca maakt zich zorgen over de veiligheid van horecamedewerkers als de horeca op 1 juni gedeeltelijk wordt heropend. De vakbond zegt niet te zijn betrokken bij het protocol dat KHN op 11 mei publiceerde.

Uit recent onderzoek van FNV Horeca onder ruim 4000 horecamedewerkers blijkt dat ruim 60 procent zich zorgen maakt over veiligheid op de werkvloer. ‘Horecawerknemers hebben ook duidelijk aangegeven betrokken te willen worden bij het opstellen van een protocol bij heropening’, zo is te lezen op de website van de vakbond.

‘Eerder heeft FNV Horeca erop aangedrongen bij KHN, alsmede het ministerie van SZW onder leiding van minister Koolmees, om horecamedewerkers te betrekken in het opstellen van het protocol.’ Dat is volgens de vakbond niet gebeurd. ‘FNV Horeca heeft via de media mogen vernemen dat er een protocol is opgesteld en ook via de media de inhoud vernomen.’

Veel vragen over protocol

Het protocol levert volgens FNV veel vragen op. ‘Kun je bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid en controle op naleving wel bij de horecamedewerker neerleggen? Horecamedewerkers zijn geschoold als gastheer of kok, maar niet als beveiliger. En waarom mag je zonder beschermingsmiddelen bedienen binnen 1,5 meter? Is een gezondheidscheck niet meer dan een formaliteit, want hoe weten we bijvoorbeeld dat een gast de waarheid spreekt? Vragen die nu nog onbeantwoord zijn.’

Scholing voor medewerkers

Edwin Vlek, sectorbestuurder FNV Horeca: ‘Het is onbegrijpelijk dat horecamedewerkers niet betrokken zijn bij het opstellen van het protocol. Zij zijn juist de personen die dagelijks volgens het protocol zullen moeten gaan werken en hun ervaringen daarin zouden kunnen delen. Daarnaast moet er meer ingezet worden op aanvullende scholing voor horecamedewerkers die de richtlijnen moeten handhaven. Een gast onder invloed laat zich bijvoorbeeld niet zomaar iets opleggen. FNV Horeca heeft over deze zaken goede ideeën en denkt hier graag over mee.’

FNV vindt een gedeeltelijke heropening van de horeca op 1 juni een goede ontwikkeling. ‘Het is echter wel belangrijk dat dit goed, zorgvuldig en vooral veilig gebeurd.’


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.