Omdat het geplande bezoek van de koninklijke familie aan Maastricht die jaar niet door kon gaan, besloot ProFri om bewoners en medewerkers van verzorgingshuizen een hart onder de riem te steken door frietjes uit te delen. In samenwerking met Snackmobiel.nl en Friterie trok de vakvereniging langs 15 locaties van zorgorganisatie Envida. In totaal werden er met vijf snackwagens ruim tweeduizend porties friet uitgedeeld. De actie werd gesteund door Oliehoorn, Lamb Weston/Meijer, Hagu Horeca Groothandel en Bidfood Nederland.
250 frietjes in 20 minuten
De eerste benefrietjes werden om 12.00 uur geserveerd bij woonzorgcentrum La Valence in Maastricht. Friet is populair onder bewoners en zorgverleners, zo bleek gedurende de dag. Bij De Zeven Bronnen in Maastricht gingen er in amper 20 minuten ruim 250 porties doorheen.
Emotioneel moment
‘We werden met open armen ontvangen, mensen waren superblij’, zegt Rob Nicolai van Friterie. ‘Het was ook best emotioneel voor de medewerkers en voor ons. In veel verzorgingstehuizen is de toestand kritiek, dus de mensen kunnen een verzetje en een beetje vrolijkheid wel gebruiken.’ ProFri had de ondernemer benaderd met de vraag of hij hieraan mee wilde werken. ‘Wij doen sowieso ieder jaar iets voor een goed doen, maar we waren daar nog niet aan toegekomen. Dit was dus een mooi moment.’
Werken met mondkapje blijkt uitdaging
Friterie heeft op drie locaties in totaal bijna 500 frietjes uitgedeeld. Uiteraard volgens de voorschriften. Dat betekende onder meer handschoenen dragen en anderhalve meter afstand houden. Maar ook mondkapjes. ‘Respect voor mensen die de hele dag een mondkapje dragen. Ik had er na een half uur al genoeg van. Het is warm, het jeukt en het zit ongemakkelijk. En aan de bakwand is het al warm natuurlijk. Maar goed, als het moet dan moet het.’

Een mondkapje dragen tijdens het frituren is volgens ondernemer Rob Nicolai best een uitdaging. Foto: ProFri
Gesteund door vaste klanten
Ook de Friterie heeft het financieel zwaar. De evenementen zijn bijna voor het hele jaar afgezegd, terwijl de ondernemer net had geïnvesteerd in een gloednieuwe wagen. In totaal heeft hij drie wagens en een vaste locatie in Valkenburg: Friterie aon de Kirk. Daar is onlangs een nieuwe bakwand geïnstalleerd. ‘We hebben veel vaste klanten en gelukkig steunen ze ons heel erg. Gelukkig kunnen we de vaste lasten betalen met de frituur, maar er blijft niets over. Het is nog wel te overzien, en in de zorg is de situatie veel erger. Daar valt ons probleem bij in het niet.’
Aardappeloverschot verminderen
Het Benefrietje is een initiatief van BO Akkerbouw en Ontwerpbureau Doordacht. Het doel is om het aardappeloverschot dat is ontstaan door de coronacrisis te verminderen door in deze tijd wat meer friet te eten en door mensen in vitale sectoren te trakteren op friet. Ondernemers die mee willen doen, kunnen op de website van de campagne meer informatie vinden en promotiemateriaal downloaden.