Edwin en Kim van Es sloten twee zaken, draaien er nu drie

Edwin en Kim van Es sloten twee zaken, draaien er nu drie
Eigenaren Kim en Edwin van Es in hun cafetaria in Rijsbergen. Foto: Peter Roek

Edwin en Kim van Es hebben na bijna een maand hun cafetaria in Rijsbergen en de ijssalon in Breda weer geopend. De ondernemers hebben echter met verschillende regels te maken, wat zeker in Breda tot een bijzondere oplossing heeft geleid.

De IJssalon van Breda is sinds woensdag 15 april weer open en is voor de gasten in tweeën gesplitst met hekwerk. De ijssalon is gespiegeld, met aan twee kanten een in- en uitgang en 2 keer 24 smaken in de vitrine. De regel in Breda is dat er maximaal drie mensen tegelijk bij een horecazaak naar binnen mogen, ongeacht hoeveel ruimte er is. Op deze manier kunnen er bij de IJssalon van Breda twee keer drie mensen binnen staan. De ondernemers hebben deze oplossing getoetst bij zowel de gemeente als bij de plaatselijke KHN.

‘Zeker tevreden’

‘Nu kunnen we twee keer zo snel werken en dus twee keer zoveel omzet draaien’, zegt Edwin van Es. ‘En het gaat goed, de omzet valt me niet tegen. Natuurlijk is het niet zoals normaal, maar we zijn zeker tevreden.’ De mensen houden zich aan de regels, zegt de ondernemer. Die staan dan ook heel duidelijk aangegeven bij de ijssalon. ‘Ik heb daar een reclamebureau voor ingehuurd, want ik wil wel een chique uitstraling, geen A4’tjes aan de muur.’

Verschillen per gemeente

Hun cafetaria, Bon Appetit in Rijsbergen, is sinds 15 april weer geopend voor afhaal. Ook daar worden de regels op dezelfde manier gecommuniceerd, maar is er volgens Van Es onduidelijkheid over wat nu wel en niet mag van de gemeente. ‘Ook in Rijsbergen zijn de gemeente en KHN langs geweest en hebben onze aanpak goedgekeurd. Maar een paar uur voordat we open gingen, kregen we van de gemeente te horen dat gasten hun bestelling niet in de auto op mogen eten. Dat hadden we wel zo opgezet, want we hebben een grote parkeerplaats. In Breda mag het wel, dus dat is vreemd.’ Van Es gaat hierover in gesprek met de gemeente Zundert, waar Rijsbergen onder valt.

Bijna een maand gesloten

Kim en Edwin van Es maakten vrijdag 20 maart bekend beide zaken te sluiten omdat ze bang waren voor de verspreiding van het coronavirus. Na bijna een maand pakken ze, met strenge richtlijnen, de draad dus weer op. ‘Zo lang dicht blijven met 80 medewerkers gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten. En ze wilden graag weer aan de slag, ze zagen dat andere zaken wel doorgingen. Bij ons begon het ook weer te kriebelen.’ Wat ook meespeelde, is dat vier medewerkers op zoek zijn gegaan naar een andere baan. ‘Ik wil natuurlijk niet dat we na de horecasluiting met een personeelsprobleem zitten.’


Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.