Van Zuidam: 'Bakwand als blikvanger in nieuwe zaak'

Een casco pand inrichten als sfeervolle cafetaria: dat is best een uitdaging. Sander van Zuidam opende een half jaar geleden de deuren van Family Maarssenbroek in winkelcentrum Bisonspoor. De nieuwe, volledig elektrische, bakwand zorgt voor een ‘live cooking’ ervaring en is dan ook de blikvanger in de zaak. Lees het enthousiaste interview dat nog kort voor de huidige crisissituatie is afgenomen.
Delen:

‘Als er vijf man staan te werken aan de bakwand om een lekkere maaltijd te serveren aan onze gasten, dan is dat toch mooi om te zien?’ zegt ondernemer Sander van Zuidam met een glimlach. ‘We bereiden alles wat we serveren op de bakwand en dus in het zicht van de gasten, behalve de spareribs. Het is een live cooking ervaring, mensen vinden dat hartstikke leuk.’
In winkelcentrum Bisonspoor in Maarssen kreeg Van Zuidam de kans om in 2019 te starten met een nieuwe cafetaria. Met een casco-pand, een bak aan ervaring en met name heel veel zin om er een succes van te maken, ging Van Zuidam aan de slag.
Inmiddels zijn de deuren van Family Maarssenbroek alweer een half jaar open. Een casual eating cafetaria volgens het nieuwe Family-concept, met 65 zitplaatsen binnen en plek voor 60 mensen op het terras.

Elektrisch aangestuurde bakwand

Eén van de grootste uitdagingen van het pand was de indeling en routing. ‘Het was casco, dus ik kon alles zelf uitkiezen en inrichten. Omdat het een nieuwbouwpand betreft, was er geen gasaansluiting. Dat betekende dat ik wel voor een bakwand op elektra moest gaan’, aldus de ondernemer. Die bakwand vond Van Zuidam bij Kiremko.

Het werd een Kiremko Allegro, voorzien van een Adieu fornuis. ‘Het is een gietijzeren bakplaat van een meter breed, die je op meer manieren kan inzetten dan een gewone bakplaat. Het mooie van gietijzer is de geleidelijke warmteoverdracht. We wokken er bijvoorbeeld ook op, dat kan gewoon. Daarnaast is er geen sprake van smaakoverdracht. Een visje bakken naast een hamburger heeft nu geen gevolgen voor de smaak. Het zorgt dat we sneller en efficiënter kunnen werken’, vertelt de ondernemer.

Drie ketels

In de bakwand zijn drie ketels te vinden, waarvan twee met drie manden voor de friet en één met drie manden voor snacks. ‘Je hoort wel eens dat men vindt dat een bakwand op elektra minder snel reageert. Daar merk ik in de dagelijkse praktijk echt niets van. Het zal misschien iets schelen, maar het heeft in ieder geval geen invloed op mijn werkwijze.’
Daarnaast is de frituurinstallatie ingericht met een bain marie voor de sauzen en automatische saus- dispensers. Van Zuidam: ‘Het is een fantastische bakwand. Het werkt zo mooi. Alles is met een druk op het touchscreen te regelen. Zelfs het vetfilter- systeem is softwarematig bestuurd.’

‘Feest om mee te werken’

‘Wat ik het meest lastig vond aan het inrichten van een casco pand is het krijgen van een beeld van het eindresultaat. Je hebt iets in je hoofd, maar je weet helemaal niet of het uiteindelijk zo wordt. De indeling van de bakwand heb ik zelf bepaald, in samenwerking met Kiremko. Op basis van mijn wensen, werkervaring en de routing van het interieur kwamen we samen tot een mooi eindresultaat. Het is iedere dag weer een feest om mee te werken.’

Dit artikel is gesponsord door www.kiremko.nl