De verwarring ontstond door de aankondiging van het kabinet dat alle bijeenkomsten, ook met minder dan 100 personen, tot 1 juni worden afgelast. De keuze is gemaakt vanwege organisatorische gronden zoals voorbereidingswerkzaamheden die nu plaatsvinden en waarbij een groot aantal personen betrokken zijn, zoals Koningsdag-activiteiten.
1,5 meter blijft de maatstaf
Deze aangescherpte maatregelen veranderen vooralsnog niets aan de horecasluiting. Wel wordt er strenger gehandhaafd. Voor horecazaken die nog open zijn voor afhaal, is 1,5 meter afstand en niet consumeren in of bij de zaak dus nog altijd de maatstaf.
Als een grotere cafetaria meer dan drie klanten in de zaak kwijt kan zonder die regels te overtreden, dan is dat toegestaan, zegt VWS-woordvoerder Tom Kummel. ‘Zolang winkels de regels naleven, is er niets aan de hand. Bij twijfel kunnen ondernemers contact opnemen met de plaatselijke GGD om te sparren of om navraag te doen.’
Advies van KHN
KHN adviseert sinds 23 maart toch om niet meer 3 gasten binnen te laten. Een aantal cafetaria’s neemt het zekere voor het onzekere en volgt dat advies ook op. ‘Meer gasten kan worden gezien als samenscholen en daar is handhaven op mogelijk. Zorg bij meer mensen om een deurbeleid’, aldus KHN.
Het is zo dat een burgemeester winkels of horecazaken kan verplichten een scherper deurbeleid te voeren. Zaken die zich niet aan de regels houden, kunnen gesloten worden of een boete van 4000 euro krijgen.
Verbod op groepsvorming
Burgemeesters kunnen daarnaast gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd. Of een verbod op groepsvorming ook geldt voor horecazaken en winkels in dat gebied, is volgens VWS het beste na te vragen bij de plaatselijke GGD.
‘Consumenten hebben begrip’
Cafetariaondernemers moeten voor hun eigen zaak bepalen wat verantwoord is. ‘Veel Eetwinkels laten zelfs minder dan drie personen binnen’, zegt conceptmanager Jan-Hein Aarts. ‘Ze laten mensen buiten wachten, waar ze zelf afstand van elkaar houden. Consumenten hebben daar begrip voor en houden zich beter aan de regels.’
Anderen kunnen meer mensen kwijt en zorgen met tape op de grond voor duidelijkheid. ‘Ik heb strepen op de vloer geplaatst waar mensen kunnen zitten’, zegt ondernemer Keung van Snackpoint Roosendaal. ‘Zo weten ze zeker dat het altijd 1,5 meter is. Ik heb het uitgerekend: bij mij kunnen er maximaal acht naar binnen. Maximaal drie is niet te doen, dan kan ik net zo goed sluiten.’

Snackpoint Roosendaal heeft zelfs een stoplicht bij de ingang geplaatst. Bij rood mag even niemand naar binnen.
‘1,5 meter is leidend’
Ook Restaria adviseert ondernemers om zo min mogelijk mensen in de zaak te hebben. ‘Het advies is maximaal 3, maar de 1,5 meter afstand is leidend. En we vragen aan mensen om buiten te wachten’, zegt formulemanager Hans van Ballegooijen.
Snackpoint-directeur Roger Gielen heeft drie zaken (Bunde, Susteren en Puth). ‘Je moet naar je vierkante meters kijken. In Susteren laten we zes tot acht binnen, in Bunde en Puth vier. En mensen kunnen in de auto wachten. In Susteren gaan mensen door de achterdeur weer naar buiten.’ In alle drie de zaken heeft Gielen plexiglas boven de balie opgehangen.
De horecasluiting die op zondagavond 16 maart is afgekondigd, loopt vooralsnog tot en met 6 april. Veel ondernemers denken echter dat het langer gaat duren en zijn zelfs bang voor een lock- down.