Franchisenemers van pizzaketen Papa John's stappen naar de rechter

Franchisenemers van pizzaketen Papa John's stappen naar de rechter

Franchisenemers van pizzaketen Papa John's zijn naar de rechter gestapt, meldt de NOS. Ze zeggen door de keten te zijn misleid en bedrogen, en leggen daarom beslag op ruim 4 miljoen euro van het Nederlandse hoofdkantoor.

Het gaat om negentien franchisenemers van Papa John’s, die zich hebben verenigd in de Stichting Gedupeerde Franchisenemers Papa John’s. Ze willen hun schulden, die bij meerdere ondernemers in de tonnen lopen omdat ze hun winkel door geldgebrek hebben moeten sluiten, verhalen op het hoofdkantoor. Dat heet officieel PJ Europe Group BV.

‘Papa John’s werft onder kwetsbare groep’

De advocaat van de franchisenemers, Herman Knotter, zegt tegen de NOS dat de keten voornamelijk werft onder Nederlanders met een migratieachtergrond, een ‘kwetsbare groep’ van mensen die weinig tot geen horeca-ervaring hebben. Ze leggen vaak hun spaargeld en dat van vrienden en familie in.

‘Winkel geopend in recordtempo’

‘Hun worden gouden bergen beloofd, hoge omzetprognoses, een gedegen opleidingstraject en doorlopende operationele ondersteuning, maar vervolgens komt daar in de praktijk niks van terecht. In ruim twee jaar tijd hebben ze in een recordtempo 29 Papa John’s winkels geopend, maar inmiddels hebben bijna 20 franchisenemers hun vestiging noodgedwongen weer moeten sluiten’, zegt Knotter tegen de NOS.

De advocaat van de Nederlandse franchisegever, die sinds 2016 zo’n dertig vestigingen heeft geopend, wil niet ingaan op specifieke klachten van de franchisenemers. De onderbouwing voor de klachten ontbreekt volgens de advocaat. Hij vindt dat dit debat in de rechtszaal gevoerd moet worden en niet in de media.

Franchisenemers wilden eigen winkels sluiten

In augustus 2019 dreigde een aantal franchisenemers van Papa John’s nog hun eigen winkel te sluiten. Ook toen was de kritiek dat de omzetprognoses niet zouden kloppen. Daarnaast zouden de kosten fors zijn, terwijl daar vanuit het hoofdkantoor weinig tegenover staat. Verder zeiden ze dat de ingrediënten duur zijn omdat ze vanuit een Britse fabriek worden geleverd.

‘Doel in Nederland onhaalbaar voor Papa John’s’

De gang naar de rechter kon volgens het Financieel Dagblad voorkomen worden, doordat masterfranchiser Jitesh Patel kortingen uitdeelde. Maar door de problemen met de franchisenemers is het doel van honderd zaken in Nederland onhaalbaar, zeiden ingewijden tegen de krant. Volgens Patel gaat het om kinderziektes die inmiddels zijn verholpen en dat de groeiplannen niet in gevaar zijn.

De eerste vestiging van Papa John’s in Nederland opende op 18 juli 2016 in Amsterdam. De 25ste winkel opent op 22 augustus in Groningen. Wereldwijd heeft Papa John’s vijfduizend zaken, waarmee het tot de grootste pizzaketen’s ter wereld behoort.

Nieuwe franchisewet naar de Tweede Kamer

Onlangs is er een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd die verhoudingen tussen franchisenemers en franchisegevers in Nederland moet verbeteren. De Wet franchise gaat vooral over de precontractuele fase, waarin franchisegevers potentiële franchisenemers moeten voorzien van de juiste financiële informatie.


Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.