Oud-eigenaren Alida's Smulpaleis starten Piepers en Paupers in Veenhuizen

Oud-eigenaren Alida's Smulpaleis starten Piepers en Paupers in Veenhuizen

Jan Willems en Alida van Dellen beginnen een nieuw bedrijf in het Drentse Veenhuizen. Als alles volgens plan verloopt, opent Piepers en Paupers nog voor de zomer in een monumentale molen. De voormalige eigenaren van Alida's Smulpaleis doen het dit keer duidelijk rustiger aan.

Jan Willems en Alida van Dellen verkochten onlangs na 24 jaar hun succesvolle cafetaria Alida’s Smulpaleis in Roden, waar ze in 2015 de Cafetaria Top 100 mee wonnen. Met Piepers en Paupers slaan ze een nieuwe weg in, maar zonder het gaspedaal weer helemaal in te trappen.

Het plan voor Piepers en Paupers hadden ze al een aantal maanden op de plank liggen. ‘Alida en ik willen terug naar de basis, met z’n tweeën’, zegt Jan Willems. ‘Dus geen tweede Alida’s Smulpaleis met twintig man in dienst.’

Piepers en Paupers

Huisgemaakte friet met lokale producten

In Veenhuizen richten ze zich op huisgemaakte friet met toppings en verschillende lunchgerechten. Daarvoor willen ze zoveel mogelijk lokale producten gebruiken. ‘Geen groot assortiment, wel met kwalitatief hoogwaardige ingrediënten. En met duurzame verpakkingen.’ Of er aan tafel wordt bediend, is nog niet duidelijk. ‘Eerst maar eens zien hoe druk het wordt.’

In de molen hebben ze de beschikking over totaal 100 vierkante meter met naar schatting plek voor zo’n 25 gasten, die ook op de houten balustrade kunnen zitten. Tevens is het de bedoeling dat er een terras komt.

Piepers en Paupers

Monumentaal complex

De molen staat op het Maallust-terrein, waar vanaf eind negentiende eeuw agrarische productieverwerking plaatsvond. In de voormalige graanopslag is brouwerij Maallust gevestigd en in de oude zuivelfabriek is kaasmakerij Kaaslust te vinden.

Paupers refereert aan de geschiedenis van Veenhuizen als gevangenisdorp. In de negentiende eeuw werden hier drie grote gestichten gebouwd voor bedelaars en landlopers. Daarom wordt Veenhuizen ook wel een pauperdorp genoemd.

De gestichten werden later gevangenissen en vandaag de dag telt het dorp nog steeds drie strafinrichtingen waarin in totaal ruim duizend gedetineerden vastzitten. Pas sinds 1981 is het dorp vrij toegankelijk, daarvoor mochten alleen gevangenismedewerkers en hun gezinnen er wonen.

Piepers en Paupers

‘Leuke, gezellige uitstraling’

‘De molen heeft een hele leuke, gezellige uitstraling’, zegt Willems. ‘Met al dat hout, zo lekker kneuterig. Daar ben ik voor gevallen, het is gewoon een mooi pand.’

De ondernemers huren het monumentale gebouw. ‘Daar hebben we heel bewust voor gekozen, zodat ik geen verbouwplannen ga verzinnen’, lacht Willems. ‘Ik bescherm mezelf.’

Open van april tot oktober

Ook qua openingstijden doen ze het rustiger aan. Piepers en Paupers is straks open van april tot oktober, van woensdag tot en met zondag. In de winter gaat de molen alleen op zaterdag en zondag open. Hoewel ze nog veel moeten regelen – waaronder het ontwikkelen van een huisstijl – hopen de voormalige Top 100-winnaars rond Pasen open te gaan.

Piepers en Paupers