De Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereiding is bestemd voor ambachtelijke ijsbereidingsbedrijven. Dit zijn bedrijven waarin consumptie-ijs of aanverwante producten worden bereid en verhandeld in de eigen salon of aan derden. De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum is codehouder, Houwers Groep is ontwikkelaar van de code.
Nieuwe onderdelen
Het vernieuwde document heeft een praktische insteek en bevat naast wijzigingen door gewijzigde wet- en regelgeving, een aantal nieuwe onderdelen. Zo is vanaf maart 2020 een jaarlijkse interne audit verplicht. Met deze bedrijfscheck laten ijsbereiders zien dat ze de basisprocessen beheersen.
Virusbijlage
Nog een geheel nieuw onderdeel in de hygiënecode is de Virusbijlage. Hierin valt alles te lezen over het voorkomen van besmetting door en verspreiding van virussen. Naast een uitleg over de twee veelvoorkomende virussen, Noro en Hepatitis A, bevat de code een praktische handleiding voor het voorkomen van verdere besmetting en verspreiding.
Uitgebreide checklist
Een uitgebreide checklist is opgenomen als Bijlage II in de Hygiënecode. Op de website van Ambachtelijk IJscentrum staat alvast een preview van de punten die ijsbereiders bij zo’n check moeten nalopen. Ook nieuw is de Module Industrie. Hierin staat duidelijk omschreven wanneer een ijsbereidend bedrijf zich mag scharen onder de noemer ‘industrie’.
Handige downloads
De Hygiënecode is verplicht in elk ijsbereidend bedrijf. Als extra service biedt de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum een aantal handige downloads aan, zoals voorbeelden van registratieformulieren en een schoonmaakplan. Ook zijn hier de regels voor persoonlijke hygiëne te vinden en is er voor industriële ijsbereiders een actuele inkoopmatrix beschikbaar. Deze downloads en informatie is kostenloos.
De Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereiding kost 120 euro. Leden van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum betalen 70 euro.