'Geen nieuwe snackbars en fastfoodzaken in Almere'

'Geen nieuwe snackbars en fastfoodzaken in Almere'
Foto: Koos Groenewold

Almere moet een stop zetten op snackbars en fastfoodzaken in de stad. Dat zegt de Partij voor de Dieren, die zich zorgen maakt over het fors toegenomen aantal vestigingen in Almere.

Dat meldt EditieNL. Het aantal snackbars, shoarmazaken en fastfoodvestigingen is in tien jaar bijna verdubbeld: van 104 in 2008 naar 200 in 2018. Daar moet de gemeente iets aan doen, vindt de Partij voor de Dieren. ‘De gemeente vindt het belangrijk dat mensen gezond eten, maar concrete plannen blijven uit’, zegt Leonie Vestering van de PvdD in Almere tegen Editie NL.

Vestering zegt niet te pleiten voor een verbod, maar wil wel dat de gemeente geen nieuwe snackbars en fastfoodzaken meer toelaat.

Beleid in Amsterdam

De gemeente Amsterdam voert al een tijdje een dergelijk beleid. Daardoor krijgen ketens als Five Guys en Frites Atelier geen toestemming om in het centrum een vestiging te openen. Amsterdam wil het vergunningenstelsel nog verder aanpassen zodat er de komende jaren ook geen vergunningen meer worden afgeven aan snackbars of fastfoodzaken rondom scholen.

Onderzoek onder gemeenten

Uit een enquête van het AD blijkt dat andere gemeenten weinig behoefte hebben om fastfoodrestaurants uit dorpen of steden te weren. Ruim 90 procent van alle zorgwethouders zegt geen beleid te voeren om het aantal restaurants te beperken. De stelling dat de aanwezigheid van fastfoodrestaurants slecht is voor de gezondheid van de inwoners, werd door 30 procent gedeeld.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.