Gemeente wil portier bij snackbar, eigenaar stapt naar de rechter

Gemeente wil portier bij snackbar, eigenaar stapt naar de rechter
Foto: Koos Groenewold

Zet een portier voor de deur van je snackbar; dat is de voorwaarde die de gemeente Haarlem stelt aan ondernemer Manocher Ghajeni om tot 5.00 uur 's ochtends open te blijven. Ghajeni vecht die voorwaarde nu aan bij de Raad van State.

Haarlem Snackbar aan de Smedestraat in het centrum van de stad mag tot uiterlijk 4.00 uur openblijven. Eigenaar Manocher Ghajeni is al twee jaar bezig om daar verandering in te krijgen. Hij wil graag tot 5.00 uur frituren, maar volgens de burgemeester leidt dat tot overlast. De Raad van State oordeelde in augustus echter dat het bewijs daarvoor ontbreekt en dat er dus geen reden is om het verzoek te weigeren.

5000 euro per maand

Toch staat Ghajeni op 8 november weer voor de Raad van State. Hij mag langer openblijven van de gemeente, maar alleen als hij een portier voor de deur zet. Daar maakt hij bezwaar tegen. ‘Ik moet van 20.00 uur tot 5.00 uur een portier hebben, dat kost mij 5000 euro per maand. Dat is voor een kleine snackbar helemaal niet mogelijk.’

Deurbewaking is volgens Ghajeni ook niet nodig. ‘Discotheken of café’s hebben portiers om dronken of vervelende mensen te weigeren of eruit te zetten. Maar bij de snackbar komen mensen eten en gaan weer naar huis. We hebben nog nooit problemen gehad.’

Groot verschil

Dat ene uurtje erbij maakt voor Ghajeni een groot verschil. ‘Om 4.00 uur gaan de discotheken en kroegen dicht. Dan komt er een stroom mensen langs. Ik heb de hele avond vijf tot tien gasten in de zaak, maar vanaf 4.00 uur wel twintig of dertig.’

Volgens de ondernemer is de snackbar al een paar keer zonder problemen later opengebleven. ‘Eerste Kerstdag, Koningsdag, Oud en Nieuw. Tot 7.00 uur, en nooit overlast.’

Goede partner

Ghajeni moest van de gemeente ook een extra deur plaatsen, maar die voorwaarde is inmiddels van tafel. Nu hoopt de snackbarhouder dat de portier ook niet hoeft. ‘Ik vecht het op een goede manier aan, met respect’, aldus Ghajeni, die de snackbar nu vijf jaar runt en veel ervaring heeft in de Haarlemse horeca. ‘Ik wil een goede partner blijven van gemeente en politie. We moeten met elkaar samenwerken.’


Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.