Farm Frites gaat verse friet leveren: 'Dit wordt een game changer'

Farm Frites gaat verse friet leveren: 'Dit wordt een game changer'

Producent Farm Frites test nieuwe verse friet in de markt die ondernemers niet zelf hoeven voor te bakken, maar die qua uiterlijk en smaak niet onder zou doen voor huisgemaakte friet. Onder meer een aantal Snackpoint-vestigingen werkt al met dit product, dat op de Horecava 2020 groots wordt geïntroduceerd.

De friet heeft een snijmaat van twaalf millimeter en wordt voorgebakken geleverd in een doos met twee zakken van vijf kilo. De friet wordt geleverd met en zonder schil en is veertien dagen houdbaar.

Over de aardappelsoort en het productieproces wil de producent niet veel prijsgeven. ‘Op dit moment houden we het recept dicht bij ons, maar qua proces maken we een sprong terug in tijd naar hoe het vroeger werd bereid’, zegt sales manager Thijs Theelen.

Volgens Theelen gaat het om een uniek product. ‘Een convenienceproduct met de smaak van vers. Hoe mooi wil je het hebben? We hebben echt het gevoel dat dit een game changer gaat worden.’

Vraag neemt toe

Ook Farm Frites ziet de vraag naar zelfgemaakt en authentiek toenemen. ‘Wij misten echter de oplossingen om daar op in te haken. Die hebben we nu gevonden. Het zit nog in de ontwikkelfase en we hebben er nog geen naam voor. We testen het producten nu bij een aantal klanten om te zien hoe het aanslaat. De reacties zijn overweldigend. We willen dit op de Horecava groots introduceren.’ Theelen geeft toe dat de levering van verse friet op grote schaal wel een uitdaging is.

Verse friet bij Snackpoint

De fabrikant heeft deze stap gezet onder meer op aanraden van Snackpoint-directeur Roger Gielen. Theelen: ‘We hebben deze geluiden de afgelopen jaren wel vaker gehoord, maar hij is zeker een van de aanjagers geweest van dit product. Mede door hem is het bij ons op de agenda gekomen.’

Het product wordt getest door ongeveer 25 horecazaken in Nederland. Daar zitten cafetaria’s tussen, maar ook grote leisure-bedrijven en restaurants. Er zijn zes Snackpoint-vestigingen die al met de friet werken, waaronder Snackpoint Welten in Heerlen van Veronique en Remco Kubben. ‘Wij zijn hier 4 oktober een nieuwe zaak gestart’, zegt Remco Kubben. ‘Hiervoor hebben we 12,5 Snackpoint Bocholtz gehad. Ik heb daar twee jaar verse friet verkocht, maar de kwaliteit schommelde heel erg.’

De zaak die Kubben in Heerlen overnam, verkocht al verse friet. Daar wilden de nieuwe ondernemers graag mee door, maar zagen op tegen het extra werk. ‘We willen ook wat meer tijd met ons gezin doorbrengen. Ik ben de friet gaan testen bij GaiaZOO in Kerkrade. De friet heeft een mooie kleur en een verse glans, net alsof we het zelf hebben voorgebakken. Ze worden mooi goudgeel, je proeft de aardappel en ze worden niet snel slap. Het is eigenlijk gewoon verse friet.’

De friet is per kilo wel wat prijziger, zegt Kubben. ‘Per kilo betaal ik 23 cent meer. Maar ik hoef niet zelf voor te bakken, dus het scheelt ook gas, tijd en vet. Alles bij elkaar kom je misschien wel op hetzelfde uit.’

Minder werk

Ook formuledirecteur Roger Gielen is enthousiast. ‘Als je al voorbakt en de keuze wilt maken voor minder werk, constante kwaliteit, minder gasverbruik en minder bakverlies, dat is dit inderdaad het allerbeste wat er te vinden is. Degene die nu geen verse friet heeft en dat wel zou willen, kan dat nu serieus overwegen.’