IJscentrum in Vlaardingen geopend: 'Dit is fantastisch'

IJscentrum in Vlaardingen geopend: 'Dit is fantastisch'
Jacques Vos (links) met zijn opvolger Hidde de Brabander. Foto: Koos Groenewold

Het nieuwe IJscentrum in Vlaardingen is officieel geopend. Het instituut moest noodgedwongen uit Wageningen vertrekken en zit nu op een gloednieuwe locatie met uitbreidingsmogelijkheden.

Het IJscentrum heeft na een turbulente periode eindelijk een nieuw onderkomen: op de eerste verdieping van het gloednieuwe opleidingscentrum van de Stichting Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. Bij de feestelijke opening waren ongeveer 60 partners aanwezig.

Weg uit Wageningen

‘Dit traject loopt natuurlijk al een tijdje, en nu mogen we als eerste dit nieuwe gebouw betrekken. Dat is wel een feestje waard’, zegt manager Jacques Vos, die met het instituut sinds maart op zoek was naar een nieuwe locatie. De vakschool in Wageningen waarin het kenniscentrum sinds de oprichting was ondergebracht, wil zich richten tot de kerntaken en zag geen plek meer voor het IJscentrum.

‘Beter dan het was’

Vos is in zijn nopjes met het pand. ‘Dit is fantastisch. Het is royaal, ruim, nieuw. We hebben zeker een aantal verbetering kunnen aanbrengen ten opzichte van Wageningen. Alles is keurig afgewerkt waardoor we goed kunnen schoonmaken en we hebben mooiere materialen. Gewoon een tandje beter dan wat het was.’

IJscentrum

Snel van start

De eerste cursussen beginnen al snel, zegt Vos. ‘Vanaf maandag gaat de cursus IJsbereider van start. Dit najaar starten we ook met de cursus Gespecialiseerd IJsbereider. In januari 2020 zijn we klaar voor het complete cursusaanbod, als we goed zijn ingeburgerd in onze nieuwe omgeving.’

Aanbod wordt uitgebreid

Hidde de Brabander, die Vos binnenkort na zijn pensioen opvolgt, heeft plannen om het cursusaanbod verder uit te breiden. Vos: ‘Hij heeft zeker nieuwe ideeën, zoals bredere opleidingen, met name voor de horeca. Want ijs bereiden in de horeca gaat op een andere manier, kleinschaliger. Daar wordt gewerkt met kleinere apparatuur die om een andere benadering vragen.’

Ook zijn er concrete ideeën om een Chocoladecentrum in te richten, dat wordt gekoppeld aan het IJscentrum.

Foto: Koos Groenewold

‘We hebben alles in huis’

Het IJscentrum profiteert van een breed scala aan cursussen die de FIA aanbiedt, zegt Vos. ‘We hebben hier de combinatie met allerlei levensmiddelenopleidingen en laboratoria. Straks komt onder meer de zuivel, vleesverwerking, bakkerij en de patisserie erbij. In de hele breedte van het ambacht kunnen mensen bediend worden. We hoeven dan niet meer buiten de deur te winkelen voor informatie op technologisch gebied, want we hebben alles in huis.’


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.