Lange rijen voor vegan kip van KFC, die misschien niet vegan is

Lange rijen voor vegan kip van KFC, die misschien niet vegan is

De proef met nepkip van Beyond Meat bij KFC in de Verenigde Staten was een daverend succes. Althans, gezien het aantal mensen dat erop af kwam. Of de kip daadwerkelijk vegan was, is niet met zekerheid te zeggen.

Een KFC-vestiging in de Amerikaanse stad Atlanta mocht als eerste de ‘kip’ van Beyond Meat testen. Het pand was voor de gelegenheid in het groen gestoken. De keten noemt het ‘Kentucky Fried Miracle.’ Wonderlijk was het niet dat mensen twee uur in de rij moesten wachten en dat de ‘faux chicken’ binnen no time was uitverkocht; na 5 uur waren de snacks helemaal op. De vestiging had net zoveel kip verkocht als normaal in een hele week.

In dezelfde frituur

En hoe klonk het oordeel? Sommigen vonden de wings en nuggets ‘net echt’, anderen waren beduidend minder enthousiast en zeiden dat het duidelijk geen kip is. Opmerkelijk genoeg gaf KFC achteraf toe dat het niet uitgesloten is dat de veganistische snacks in dezelfde frituur worden gebakken als de normale kip. Dat is natuurlijk niet vegan, benadrukken criticasters.

Breder publiek

De feedback van klanten wordt gebruikt om te bepalen of de nepkip van Beyond Meat geschikt is voor een breder publiek. Of de ruim zestig vestigingen in Nederland ook aan de beurt komen, is dus nog onduidelijk.

Vraag is groot

De vraag naar vleesloze alternatieven is groot bij fastfoodketens. Beyond Meat kondigde onlangs al aan vegan gehaktballetjes te maken voor broodjesketen Subway, die ook in Nederland actief is. Verder worden enkele grote fastfoodketens in de VS voorzien van vleesvervangers. Concurrent Impossible Foods sloot al een deal met Burger King voor een vegan Whopper.