Rechter zet streep door verplichte lunchopening Domino's

Rechter zet streep door verplichte lunchopening Domino's
Een medewerker van Domino's in Vlaardingen. (c) Fotobureau Roel Dijkstra / Foto: Fred Libochant.

Niet alle franchisenemers van Domino's Pizza hoeven open te gaan tijdens de lunch. Dat heeft de rechter bepaald in een zaak tussen de ondernemers en de pizzaketen.

Domino’s ziet veel groei in de lunch en wil dat vestigingen om 12.00 uur opengaan in plaats van 16.00 uur. Een aantal franchisenemers maakt daar bezwaar tegen omdat de hogere kosten niet zouden opwegen tegen de geringe opbrengsten vroeg in de middag.

Oude en nieuwe contracten

De rechter heeft nu bepaald dat niet alle franchisenemers contractueel verplicht kunnen worden om lunch te draaien. Dat gaat dan om contracten die voor 2014 en tussen 2014 en 2016 zijn gesloten.

In recentere overeenkomsten zijn wel expliciete lunchopeningstijden opgenomen en alleen deze groep franchisenemers is verplicht tot lunchopenstelling. Uitzonderingen voor deze groep moeten per geval worden bekeken, aldus de rechter. Domino’s zegt de uitspraak te bestuderen.

Domino's Pizza hot_sandwiches_sfeerbeeld_liggend_v01_def

Hot sandwiches van Domino’s

Lunch bij 180 vestigingen

Volgens woordvoerder Marianne Kemps van Domino’s betekent de uitspraak dat 180 van de 280 vestigingen sowieso open blijven voor lunch. ‘Sommige ondernemers die bezwaar maakten, staan wel positief tegenover de lunch, maar wilden daar niet toe verplicht worden. Dus ze zouden open kunnen voor lunch, maar het hoeft niet.’

Groei van 300 procent

Domino’s wil inspelen de groei die het bedrijf ziet in de lunchbestedingen in Nederland. De pizzaketen meldde in februari een 300 procent stijging van het aantal in lunchbestellingen. Het merendeel van deze orders is afhaal. Domino’s verwacht dat deze trend zich de komende jaren alleen nog maar sterker zal ontwikkelen. Daarbij gaat het niet alleen om pizza’s. Ook de hot sandwiches worden populairder, zegt het bedrijf.


Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.