Friet van Frites Atelier verkozen tot beste van Europa

Friet van Frites Atelier verkozen tot beste van Europa

De friet van Frites Atelier is door reiswebsite Big 7 Travel uitgeroepen tot beste van Europa. In de lijst van vijftig staan nog vier Nederlandse frietzaken.

De lijst is samengesteld door een team van ervaren en onafhankelijke reisjournalisten, meldt Big 7 Travel. Volgens de website tilt Frites Atelier friet naar een ander niveau. Het panel heeft de friet in de Antwerpse vestiging geproefd. Frites Atelier is in Nederland te vinden in Den Haag, Utrecht en Arnhem en over de grens in Antwerpen, Gent en Brussel.

Frites Atelier Antwerpenfriet

Medewerker Sander Tiggelman (21) aan het werk bij Frites Atelier Antwerpen. Foto: Peter Roek

Frietje magic mushroom

Op plek vier op de lijst staat Freddy Fryday in Amsterdam. Ook deze zaak staat bekend om de friet met toppings, zoals pulled pork, pulled chicken en magic mushroom. Freddy Fryday werd in 2017 geopend door Erik Verhoeven en Jermaine Koot. ‘Een van de lekkerste maaltijden die je je kunt voorstellen met veel waar voor je geld’, aldus het panel.

Lange rijen

De vestiging van Manneken Pis in Amsterdam staat op de dertiende plaats. Volgens het panel is het logisch dat er voor deze zaak regelmatig een lange rij mensen staat. Manneken Pis is ‘klassiek in smaak en stijl’, zo luidt het oordeel. ‘Deze zaak vinkt alle vakjes aan.’ Naast de zaak in Amsterdam heeft Manneken Pis vier vestigingen in Utrecht.

Smaakvolle sauzen

Frietboutique staat met de vestiging in Rotterdam op plek 43. ‘Deze friet met smaakvolle sauzen is alles wat je nodig hebt voor een aangename maaltijd.’ Frietboutique van Pebbles van Noorden en Sammy Berendsen heeft naast Rotterdam ook een vestiging in Amsterdam.

Beste ingrediënten

Grizzl in Amsterdam is op plek 50 de hekkensluiter. Grizzl werd in 2013 opgericht door Philip Paternotte en heeft drie vestigingen in de hoofdstad. Friet is hier een onderdeel van een breder menu, met onder meer een hamburger, tostini, kroket, salade, borrelhapjes en flammkuchen. ‘Ze hebben veel aandacht voor het vinden van de beste ingrediënten, zeker als het over de aardappels gaat. Mooi krokant en geserveerd met heerlijke huisgemaakte sauzen.’