23-jarige start schoolkantine met lessen van Alida's Smulpaleis

23-jarige start schoolkantine met lessen van Alida's Smulpaleis
Foto: Jan Willem van Vliet

Naomi Jansen opende onlangs haar eigen schoolkantine van Vital4Skool, een formule van FHC Formulebeheer. Dankzij haar jarenlange ervaring bij Alida's Smulpaleis staat ze nu stevig op haar eigen benen.

Op 7 januari opende Naomi Jansen de deuren van haar eigen schoolkantine op middelbare school De Lindenborg, en school met 1200 leerlingen. Ze is pas 23 jaar, maar is al 8 jaar werkzaam. De eerste 7 jaar werkte ze bij cafetaria Alida’s Smulpaleis in Roden. Hoewel ze in eerste instantie koos voor de opleiding tot schoonheidsspecialiste, behaalde ze haar SVO Food diploma in deeltijd bij Alida’s Smulpaleis.

Vital4Skool

Het is ook haar oud-werkgever Jan Willems die haar belt met de mededeling dat FHC Formulebeheer, de organisatie achter Vital4Skool, op zoek is naar een lokale ondernemer voor de nieuwe schoolkantine in Leek. ‘Hij vond het echt iets voor mij. Samen hebben we gebeld met Ralph Markwat van FHC en zijn we gaan kijken bij scholen in Amsterdam waar het concept al staat. Toen zag ik het steeds meer voor me.’

Te snel

Ze pakte het op een rustige manier aan. ‘Eigenlijk wilde de organisatie dat ik al na de herfstvakantie zou starten, maar dat vond ik te snel. Dus uiteindelijk heb ik gezegd dat ik het wel wilde doen, maar op mijn eigen tempo’, geeft Naomi eerlijk toe. Haar tempo bepaalde dat de kantine opende na de kerstvakantie.

Veel geleerd

‘Van Jan heb ik ontzettend veel geleerd’, vertelt Jansen. ‘Hij investeert veel tijd, energie en geld in het verbeteren van zijn bedrijf en in het opleiden van zijn medewerkers. Alida’s deed ook al jaren mee aan de Cafetaria Top 100, voordat ze de eerste prijs wonnen. Van al die deelnames heb ik veel opgestoken: van de mysteryshoppers en de juryrapporten kun je veel leren.’

Snackwagen

Jansen begon bij Alida’s Smulpaleis op 14-jarige leeftijd, toen Jan Willems en Alida van Dellen nog vanuit een snackwagen werkten. Ze begon met kassawerkzaamheden en ijsjes maken, groeide mee met de zaak en was erbij toen Alida’s in 2015 de Cafetaria Top 100 won.

‘Op persoonlijk vlak ben ik sterker geworden bij Alida’s. Ik was een verlegen meisje, maar Jan heeft mij geleerd dat ik mijn mond open moest doen en voor mezelf op moest komen. Niemand anders doet dat voor je. Ik ben jong en vrij klein, dus mensen schatten mij nog jonger in. Ik had daar toen ook best last van. Maar ik heb me daar niet door uit de weg laten slaan.’

Door haar ervaring in de cafetaria, weet Jansen ook wat hard werken is. ‘Je leert hoe je problemen op moet lossen, en dat er altijd een oplossing te vinden is. Je moet creatief zijn, alert, en kritisch naar jezelf durven kijken.’

Minutenwerk

Snelheid is een andere vaardigheid die haar goed van pas komt. ‘In de cafetaria moet alles snel, snel snel. Alles is minutenwerk. Dus mijn werktempo is flink omhoog gegaan. Ik merk dat ik nu vaak heel snel werk, terwijl dat misschien niet altijd nodig is. Maar dat zit nu eenmaal in mij. Ik wil alles op tijd klaar hebben en mensen vlot helpen.

Ook is ze kritisch op kwaliteit. ‘Ik bak broodjes elke dag vers en beleg ze zo kort mogelijk voor verkoop.’ En ze heeft nog altijd nauw contact met haar voormalige werkgever. ‘In het begin heb ik Jan geappt omdat ik was vergeten hoe we de tonijnsalade maakten. Hij heeft me het recept met aanwijzingen gestuurd, hartstikke handig. Hij heeft ook broodjes van mij gejat, hoor.’

Tools van de cafetaria

Volgens Jan Willems krijgen zijn medewerkers verschillende tools mee waar ze hun hele werkzame leven iets aan hebben. ‘Wees eerlijk, kom afspraken na, en beken direct als het toch niet lukt, wacht niet af tot je in de problemen komt.’

Alida's Smulpaleis

Jan Willems en Alida van Dellen. Foto: Jan Willem van Vliet

Omgaan met mensen

Jonge mensen leren in de cafetaria daarnaast vooral hoe ze met mensen om moeten gaan, zegt Willems. ‘Of het nu een zwerver is of de burgemeester. Iedereen moet goed geholpen worden. Het gaat om gastvrijheid en mensen een goed gevoel geven zodat ze weer terugkomen. Daar heb je altijd wat aan, ongeacht welk vak je later kiest. Ik hoor van nieuwe werkgevers altijd dat mensen die bij ons gewerkt hebben een stapje extra doen, en dat ze snappen hoe je met anderen om moet gaan.’

40 locaties

Vital4Skool is een schoolcateringformule van FHC Formulebeheer en is inmiddels op 40 locaties te vinden. De nadruk ligt op lekker en gezond eten. Veel van de schoolkantines hebben de gouden schaal van het Voedingscentrum ontvangen. Dit is een schaal die aangeeft dat de kantine goed en gezonde catering biedt voor leerlingen.