Legendarische Febo-vestiging bestaat halve eeuw

Legendarische Febo-vestiging bestaat halve eeuw

Feest bij Febo in Amsterdam. De oudste franchisevestiging bestaat namelijk 50 jaar. De zaak is vooral bekend vanwege de legendarische voormalige uitbater.

De allereerste franchisevestiging van Febo is sinds 1968 gevestigd aan de Amsteldijk in Amsterdam-Zuid. Om het jubileum te vieren, zijn de kroketten tijdelijk 50 cent.

Jan van Boven

De vestiging aan de Amsteldijk werd sinds 1975 gerund door Jan van Boven en zijn vrouw Fatima. Van Boven was herkenbaar aan de witte slagersjas die hij altijd droeg.

Febo

In november 2017 overleed Jan van Boven op 93-jarige leeftijd, nadat hij een jaar eerder op straat was gevallen. Het Parool tekende vorig jaar het verhaal op over het bijzondere leven van Jan van Boven. De vestiging aan de Amsteldijk wordt nu gerund door Henno van Ingen. ‘Ons doel is om ook de 100 jaar te halen’, zegt Van Ingen. ‘Febo Amsteldijk is zeer geliefd bij haar gasten. Deze trakteren we dan ook deze week op een Feestkroket.’

Geschiedenis

Febo zelf is een stukje ouder: in 1941 opende brood- en banketbakkerij ‘Maison Febo’ aan de Amstelveenseweg. Febo is vernoemd naar de Ferdinand Bolstraat, waar Johan de Borst een bakkerszaak wilde overnemen. Toen dat niet doorging, opende hij zijn zaak aan de Amstelveenseweg. De naam Febo bleef. Omdat de kroketten die hij in zijn zaak maakte zo populair waren, besloot hij in 1960 om er een snackbar van te maken.

Kleinzoon Dennis de Borst staat vandaag de dag aan het roer van het familiebedrijf.  Tegenwoordig telt Febo 73 vestigingen in heel Nederland, waarvan 27 in Amsterdam.

Bekijk de video van de meidengroep Zazí, over Febo Amsteldijk en Jan en Fatima van Boven.