De bedenker van de kroket is thuiskok Thea Schepers uit Amsterdam. De snack is gemaakt met halloumi, de populaire Cypriotische kaas. Op het Frituurfestival is de halloumikroket voor het eerst verkrijgbaar.
Winst tijdens Frituurfestival
De hoofdprijs die Schepers won tijdens het Frituurfestival vorig jaar, bestond uit honderd kilo kroketten van het winnende recept. Die zijn nu – een jaar later – geproduceerd en klaar voor de verkoop. Schepers hoopt dat haar kroket in de smaak valt bij restaurants en culinaire snackbars en dat die hem op de kaart zullen zetten. ‘Ik was enorm verrast door de prijs, want er deden allemaal professionals mee. Maar nu het zo’n vaart heeft genomen en mensen zo goed reageren, ga ik er zeker mee door.’
Perfecte kaas voor kroketten
Volgens Schepers heeft ze de ideale kaas gevonden voor haar kroket. ‘Halloumi komt uit Cyprus en is een perfecte kaas om kroketten van te maken: hij smaakt pittig, smelt niet – waardoor de kroketten niet zo snel knappen als andere kaaskroketten – en wordt steeds populairder onder vegetariërs. Toen ik in Cyprus woonde, at ik elke dag halloumi. Nu ik weer in Amsterdam woon, leek het me leuk om er een kroket van te maken. Ik maak al jaren met veel plezier kroketten voor vrienden en altijd is de halloumikroket favoriet.’
Het Frituurfestival wordt gehouden op zaterdag 19 mei van 12:00 tot 20:00 op het Mata Hariplein bij theater de Neushoorn in Leeuwarden.