Oneerlijke concurrentie in de horeca blijft een hardnekkig probleem. Dat blijkt uit een onderzoek van KHN onder meer dan 1100 horecaondernemers (restaurants, hotels, cafés, catering, daghoreca, fastservicebedrijven en vrije-tijdsgelegenheden). 83 procent van de horecaondernemers heeft last van oneerlijke concurrentie, met name van gesubsidieerde instellingen die met overheidsgeld horeca-activiteiten ontplooien.
Sportkantines en buurthuizen
Respondenten wijzen naar oneerlijke concurrentie door sportkantines en dorps- of buurthuizen als het grootste probleem benoemd. Het gaat hier bijvoorbeeld om het organiseren van verjaardagsfeesten en bruiloften in de kantine van de voetbalvereniging of het buurthuis. De meeste gemeenten stellen hier paal en perk aan via de paracommerciële verordening, maar het ontbreekt volgens horecaondernemers vaak aan (goede) handhaving door de gemeente.
Particuliere aanbieders
Uit het onderzoek blijkt verder dat 38 procent van de respondenten oneerlijke concurrentie ondervindt van particuliere aanbieders die niet gecontroleerd worden door de overheid en daarmee regels en belastingverplichtingen ontlopen. Dit zijn bijvoorbeeld thuiskoks die gebruikmaken van platforms als ShareDnD en particulieren die hun woning commercieel verhuren via platforms als Airbnb.
Culturele instellingen
In het hele land lopen de politieke spanningen over oneerlijke concurrentie door culturele instellingen steeds vaker hoog op. Ruim 30 procent van de horecaondernemers heeft te maken met schouwburgen of poppodia die een restaurant exploiteren met subsidie. Een bijzonder genoemd probleem hierbij is dat deze instellingen alle regels ontduiken door een aparte horeca bv op te richten.
29 procent van de respondenten geeft aan te maken te hebben met oneerlijke concurrentie van zuipketen. Dit zijn illegale plekken waar zonder enige vergunning alcohol wordt verstrekt. Ondanks het feit dat zuipketen in het hele land voorkomen, komen de meeste klachten van buiten de Randstad.
Tot slot benoemen veel horecaondernemers de toename van horeca in winkels en de verkoop van alcohol door winkeliers als een fikse uitdaging. Het gaat hier onder meer om winkeliers die zonder horecavergunning overgaan tot het schenken van alcohol.
Maatregelen verplicht
Vanaf 2013 zijn gemeenten verplicht om in een verordening maatregelen te nemen tegen oneerlijke concurrentie. Toch namen de problemen voor horecaondernemers sindsdien niet af. 58 procent van de ondervraagde ondernemers gaf aan dat deze onveranderd is gebleven. Volgens 35 procent van de ondernemers nam de concurrentie toe. Slechts 7 procent van de ondernemers ervaart minder oneerlijke concurrentie.
Opmerkelijk is dat 5 procent van de ondervraagde horecaondernemers het idee heeft dat de gemeente echt goed naar hen luistert. 35 procent van de ondernemers vindt enigszins een luisterend oor. 40 procent van de ondernemers voelt zich niet gehoord door haar gemeente.