'Kwart horecamedewerkers is uitgestroomd'

'Kwart horecamedewerkers is uitgestroomd'

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland schat dat bijna een kwart van de 450.000 horecamedewerkers in coronatijd is uitgestroomd. Een groot deel keerde niet terug, schrijft het AD.

Personeelskrapte zorgt voor grote problemen in de horeca. Sommige ondernemers vragen familieleden of vrienden om bij te springen als horecamedewerkers, anderen houden de zaak enkele dagen in de week noodgedwongen dicht.

'Horecamedewerkers vooral weg om arbeidsvoorwaarden'

Volgens KHN zijn veel mensen uitgestroomd naar sectoren waar het afgelopen jaar volop vraag was, zoals in de zorg. Bestuurder Edwin Vlek van FNV Horeca denkt dat er een wereld te winnen is op het gebied van betere arbeidsvoorwaarden in de horeca. 'Met alleen passie en liefde kun je je rekeningen niet betalen.'

horecamedewerkers Terrassen weer open op het Vrijthof in Maastricht. Foto: Marcel van Hoorn.

Alleen al voor de komende maanden zoekt uitzender Randstad 5000 mensen voor de horeca. Het gaat niet alleen om personeel in restaurants, hotels of strandzaken. Ook voor de catering op vakantieparken als Roompot en Center Parcs, in de restaurants van Van Gogh en het Rijksmuseum, in diverse bedrijfsrestaurants, op Schiphol en voor de Ziggo Dome zijn medewerkers hard nodig.